Новини от ПП АБВ

Владимир Маринов по ФОКУС: За избори на 28 март е готов корпоративният и купеният вот

от в ПП АБВ Новини 11/01/2021

Зам.-председателят на ПП АБВ Владимир Маринов в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Президентът Румен Радев продължава поредицата от консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. Днес президентът ще проведе видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница Вчера той се срещна с представители на извънпарламентарни партии, сред които и АБВ. Г-н Маринов, предложихте избори в два дни и възможна дата 15-16 май. Защо два дни, защо май?

Владимир Маринов: Бих искал да започна с това, че приветстваме инициативата на президента Радев за това да бъдат проведени консултации. Още по-логична изглежда тя, когато първо са поканени извънпарламентарните политически сили, за да дадат своите предложения, които най-вероятно обобщени ще стигнат и до парламентарните. Конкретно на вашия въпрос: да, ние предлагаме изборите да бъдат проведени в рамките на 2 дни, на 15 и 16 май, като тези 2 дни ги виждаме като първа възможност след дългите празници в началото на май: Великден, Цветница, Гергьовден, които така или иначе предстоят. Логиката, която следваме ние в политическа партия АБВ, разбира се, е да запазим здравето и сигурността на участниците в изборния процес. Това в голямата си част означава членовете на Секционните избирателни комисии (СИК), членовете на Районните избирателни комисии (РИК), и въобще полицаите на първа линия, които трябва да обезпечат сигурността на изборния процес, и въобще цялото администриране на същия. Така или иначе нашите предложения са изборите да започнат на 15-ти в 07.00 часа, да приключат в 19.00 часа същия ден и на следващия ден от 07.00 до 12.00 часа на обед. Следващата ни логика е броенето, пренасянето на бюлетините, попълването на протоколите и отчитането на резултатите да се случва в светлата част на деня. Това са основните мотиви, разбира се, които ни карат да мислим, че датите са добри, обосновани и достатъчно ясно аргументирани от нас.

Водещ: Не се ли притеснявате, че разводняването на вота в два дни крие рискове от манипулации?

Владимир Маринов: Ние по-скоро се притесняваме от това вотът да бъде на 28 март. Защото за 28 март всички знаем, че е готов корпоративният вот, готов е административният такъв, и е готов купеният. Бихме искали да бъде даден равен шанс на всички политически сили да стигнат до избирателите, да споделят намеренията си как мислят да управляват държавата, да излъчат найдобрите представители, които могат, и оттам нещата да направим информиран избор. А иначе защо да ни притеснява, какъв е проблемът, ако бъде обезпечено видеонаблюдение в СИК, което също предложихме на президента. Забележете, нещо по-важно: ние настояваме, и ще внесем ясно намеренията си писмено до парламентарните сили, да бъдат направени промени в изборното законодателство, които касаят участието на Общинските избирателни комисии (ОИК) в процеса по избора на народни представители. Защото при положение, че ние говорим за аргументи от типа: не трябва да има струпване на хора, би трябвало да осигурим дистанция, би трябвало да осигурим предпазни средства, е пита се в задачата – Арена „Армеец“ 2 ще се състои ли или няма да се състои? Защото ОИК днес, като постоянно действащ орган, за съжаление не са включени и не участват в парламентарния вот. Те имат достатъчно добър капацитет с достатъчно подготвени хора, нещо повече, все пак местният вот е доста по-тежък от парламентарния. Така че считаме, че те биха могли да се справят, като на територията на една община резултатите ще се отчитат в съответната ОИК.

Водещ: И оттам в РИК, така ли?

Владимир Маринов: Точно така, за да бъдат обобщени. А за да завърша, това би дало шанс на всички, равен при това. Тоест, ще има баланс в самото правене на политика. Защото 265 общини далеч не са доминирани от управляващите. Аз допускам, че управляващото мнозинство в момента трудно би допуснало такова решение, но то е правилно за гражданите.

Водещ: Още едно междинно звено предлагате между СИК и РИК?

Владимир Маринов: То не е междинно звено. Искам да бъда разбран правилно. ОИК съществуват и днес, но в изборното законодателство е ясно написано, че те обезпечават и провеждат процеса по провеждане на местни избори. Те са действащ орган и към днешна дата. Ние не искаме нищо ново да бъде създадено, просто искаме те да участват в парламентарния вот.

Водещ: Както споменахте, предлагате видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди самото начало на изборния ден. Какво би могло да се предотврати с това ваше предложение?

Владимир Маринов: Настояваме да бъде създаден ясен протокол от медицинските власти, от Националния оперативен щаб и от отговорните за обезпечаването на изборния процес, детайлно разписан – точно какво трябва да се прави и кога. Защото има въпроси от типа: Трябва ли да се дезинфекцират секциите, колко пъти? Когато ги дезинфекцираме, трябва ли да излезе целият състав на СИК? Ние твърдим, че не трябва да излезе. Протоколите, когато се попълват, по практика от други страни обикновено се показват на тези същите камери с онлайн видеонаблюдение на определени места в страната, където застъпници и наблюдатели биха могли това да го направят от мобилния си телефон. Не е толкова сложно, правено е в редица страни и би могло да се реализира и тук. Не на последно място много е важно да се обезпечи сигурността и конституционното право на всеки избирател да даде вота си, без да бъде упражняван натиск върху него без да му бъде подсказвано Защото СНИМКА НА ДЕНЯ ` Вижте всички снимки ВИДЕО НА ДЕНЯ Вижте всички видеа ФОКУС ВЪВ FACEBOOK Снимка: EPA – Необичайно топло време изкара гърците по плажовете. 11 януари 2021 г. Източник: Министерство на здравеопазването. Започна имунизационната кампания срещу COVID-19 w / да бъде упражняван натиск върху него, без да му бъде подсказвано. Защото иначе може да се получи това, което на предходните избори, ще си позволя да спомена, за един голям пловдивски квартал – „Столипиново“, вотът беше тотално спечелен от едни патриотични организации. Ако считате това за коректно, и че това е бил истинският вот на избирателите, окей – аз съм на малко по-различно мнение, предполагам и съгражданите.

Водещ: Как гледате на идеята за гласуване по пощата?

Владимир Маринов: Идеята е добра, но тя трябва да намери своето логично административно решение. Ние сме съвсем наясно и убедени, че на този етап Централната избирателна комисия (ЦИК) и администрацията в България не разполагат с капацитет да получат 150-200 хиляди бюлетини от чужбина. Твърдим, че това ще усложни процеса. Второ знаем за примерно секция в Полша, в която от 800 гласували 799 са дали вота си за една политическа сила, и това при положение, че те са заведени до секцията да гласуват. А, ако трябва да си пишат на листовете вота, не знам тогава какъв ще бъде резултатът. Найвероятно за някои, които практикуват такова правене на избори, би било успех. Но на този етап ние считаме, че това е невъзможно да се случи.

Водещ: Какво според вас е рационалното решение на въпроса за гласуването на българите в чужбина?

Владимир Маринов: В момента България е изправена пред още един проблем и той е свързан с напускането на Великобритания на Европейския съюз. Секциите там неминуемо ще бъдат намалени, тъй като трябва да се спази изборното законодателство, на практика за нас Великобритания е вече трета страна. Коментирахме и споделихме с президента и екипа му, че би било редно в предстоящите избори конкретно да се направи изключение за Великобритания, което разбира се трябва да стане със законодателни промени, защото иначе ще провеждаме избори по незаконна процедура. Но така или иначе считаме, че нашите съграждани извън граница трябва да имат правото да дадат вота си за този, за който предпочитат. Важният въпрос за нас от АБВ е мобилизацията на обществото в неговата цялост, без значение дали е на територията на България. Ние трябва веднъж завинаги да осъзнаем, че гласуването има значение, че то не е един безсмислен акт, който просто така си минава и заминава. Ако продължаваме да разсъждаваме по този начин, 200-дневните близо протести отпреди месеци на практика не са довели до нищо. Тоест, ние даже не сме си научили урока. Затова следващата инициатива, която предложихме да бъде под егидата на Президентството, на президента, тъй като това е най-силният мажоритарен вот в страната. Няма друга личност, която да е избрана с толкова гласове, именно президентът е човекът и институцията, която би могла да проведе достатъчно масирана информационна кампания, за да се обясни на хората, че трябва да се гласува и че не е страшно да се гласува въпреки мерките, въпреки пандемията. Защото управляващите днес твърдят точно обратното: има заболяване, трябва да внимаваме, много е страшно, ако можете да не гласувате, още по-добре. Кой обслужваме, ако не гласуваме – тези същите, които това ни го обясняват.

Водещ: В този ред на мисли предвид епидемичната обстановка и факта, че очевидно предизборната кампания няма да може да се случи по установения досега начин, мислили ли сте за алтернативна предизборна кампания?

Владимир Маринов: Един от мотивите да посочим 15 и 16 май, всъщност беше да се даде възможност на всички политически сили да имат равен старт. Ние от АБВ сме малка партия, но ние също имаме наши тези, при това твърдя доста по-добри в много отношения от тези на управляващите в момента. Много често, ако обърнете внимание, това, което казваме, няколко месеца по-късно се случва и в лошите нюанси, и в добрите. Така че времето до май би могло да даде на политически сили като нас да стигнат до хората. Нещо повече, вчера беше поставен ясно въпросът за равната възможност на всички политически сили за използване на медийното пространство. Защото днес медийната среда на всички ни е известно, че в България е отровена. Ние имаме една много дълга кореспонденция с Вера Йоурова – комисарят на Европейския съюз по тези въпроси, където ясно и аргументирано е казано, че средата в България е отровена. За нас има много труден достъп до медиите. Това на практика ни лишава от правото да стигнем до повече хора. Ето защо ние искаме това време до май месец, предполагам всички колеги ще го приемат и ще се съгласят, за да стигнем до максимално количество хора. Алтернативната кампания ние и сега я правим, не сме спрели да правим кампания. Имаме наши предложения по социални и икономически въпроси, въпроси на енергетиката, на външната политика, имаме достатъчно добър потенциал и не сме спирали да го правим, но ние трябва да имаме възможност да стигнем до широката общественост.

Водещ: Кои са вашите потенциални коалиционни партньори за тези парламентарни избори и дали предвиждате коалиционно явяване на изборите?

Владимир Маринов: Ще си позволя на този етап да кажа, че водим доста сериозни разговори с няколко формации, които са напреднали. Учудени сме обаче от един факт. Г-жа Манолова дълго прокламира, че видите ли те били с г-жа Дончева заедно, аз г-жа Дончева на консултациите при президента не можах да я видя. Тоест, те да се разберат помежду си заедно ли са или не са заедно, и когато се обявява нещо, дали е така или не е така. По отношение на нашата коалиционна политика аз мисля че до седмица две ще обявим пред обществото намеренията си и как смятаме да участваме в предстоящия вот. Разбира се, това ще бъде решение, което трябва да е базирано на политики и на нищо повече.

Водещ: Разочаровани ли сте от това, че не сте част от коалиционното споразумение между „Изправи се. БГ“ и „Отровното трио“?

Владимир Маринов: О, ни най-малко. Напротив, ние на г-жа Манолова сме й пожелали успех и тук няма драма, няма никакъв проблем. Това са нормални неща. Няма нищо страшно.

Росица АНГЕЛОВА

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *