Новини от ПП АБВ

Ген. Михо Михов: Българските граждани трябва да имат подготовка за действия при кризи

от в ПП АБВ Новини 17/01/2016

Българските граждани трябва да имат подготовка за действия при кризи. Следващият президент ще трябва да преосмисли ролята на професионалната ни армия в новата среда за сигурност. Това заяви по време на организиран от Алтернатива за българско възраждане дебат, посветен на предстоящите президентски избори, председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ПГ на АБВ ген. Михо Михов. Според него в момента политиците в България масово не правят качествен анализ на международната обстановка и заплахите, които тя носи за страната ни. „Нашата ПГ предлагаше в Закона за училищното и предучилищното образование учениците да имат допълнителна подготовка за действие в екстрени ситуации – наводнения, пожари, земетресения, масови сбивания. Работните групи и комисиите го отхвърлиха. Да, но нашият президент не върна закона, както Закона за военното разузнаване, за да го преразгледаме. Сега всички говорим, че агресивността е голям бич и ние трябва да спасяваме нацията от него. Агресията в обществото предполага президентът да има функцията, има и такива инструменти, да ни учи как се изпълняват и спазват законите“, посочи ген. Михов.

Председателят на комисията по отбрана обобщи и задълженията и задачите, които в новата среда за сигурност произтичат за държавния глава на България, като водещ дипломат на страната и главнокомандващ на БА. “Президентът, като формулира заедно с Министерство на външните ни работи и външната ни политика, трябва дори и интуитивно да предугажда процесите в света. Споделям това заключение, защото на последното заседание на КСНС, когато беше обсъждан проблемът за националната ни сигурност беше направен изводът, че няма никакви сериозни глобални заплахи и промени в геополитиката. Питам, как така да няма, когато и в такива държави като САЩ президентът произнесе реч за състоянието на съюза, Русия прави нови стратегии и доктрини, Китай прави реорганизация на армията си.  Тези неща са доказателство, че нереално се оценява обстановката във военно-политически план. И поради нарушените баланси в НАТО и ЕС, именно на президента се определя много сериозна роля и място за това, за в бъдеще до колко и как ние ще продължим членството си, и до колко то ще бъде ефективно и полезно за нашия народ и нашата държава.

Ген. Михов бе категоричен и че следващият държавен глава трябва да има много по-добра подготовка за функциите си на главнокомандващ на БА. „Трябва да сме наясно с ролята на президента по отношение на оценката на военния фактор – България, какъвто бяхме и дали сме такъв, поне на Западните балкани. Също така и по отношение на рисковете и заплахите пред страната ни смятам, че ще се налага в следващия  екип, държавният глава  да приема много по-добри експерти и той самия да има по-добра подготовка. Което означава и мъдростта на президента да се оцени високо и от висшия команден състав, а не неговата сервилност , защото и такива случаи ние имаме“.

Пресцентър ПП АБВ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *