Новини от ПП АБВ

Ген. Михо Михов: Бюджетът за отбрана е бюджет на социалния смут

от в ПП АБВ Новини 23/11/2015

„Бюджетът за отбрана е бюджет на началната модернизация и превъоръжаване, но и бюджет на социалния смут. В навечерието на изготвянето на финансовия план на държавата силовите министерства бяха подложени на напрежение по отношение на социалния статус на военнослужещите и на полицаите. Нашето предложение е параграф 11 от бюджета да отпадне. Имаме убеждението, че на второ четене бюджетът ще подобри доверието на военнослужещите към обществото и на обществото към военнослужещите“. Това заяви по време на пресконференция председателят на парламентарната Комисия по отбрана и заместник-председател на ПГ на АБВ генерал Михо Михов. Той подчерта още, че във финансовия план на държавата за догодина трябва да се подобри позиционирането на сухопътните ни войски като основен вид въоръжени сили, с които държавата разполага. Средствата трябва да бъдат отделени основно за закупуването на модерна бойна техника.

„Положителното е, че в бюджета има 160 млн. лв. за поддържане на авиацията и военноморските сили. Нарастването на бюджета за въоръжените сили на 1,3 млрд. лв. доведе до позиционирането на нашия военния бюджет на междинна рамка, говореща за 1, 35% от БВП, което в никакъв случай обаче не показва, че темпото е достатъчно, за да се достигнат 2%. Обезпокоително е също, че разчетът е направен на базата на сегашната минимална работна заплата, а не на прогнозираното увеличаване до 420 лева. За това в тази част ще подкрепим бюджета, но ще го подложим на съответната критика и контрол.

Ген. Михов коментира програмата за боеспособността на БА. “Ние считаме че тя е добре структурирана. Прехвърля повече надежди и очаквания отколкото реалност, но поради обстоятелството, че тя действително въвежда механизми за контрол по отношение на разходването на средствата и както казах този бюджет е първа стъпка за модернизация и превъоръжаване, програмата отговаря на нашите изисквания и ние ще я подкрепим“.

Председателят на парламентарната Комисия по отбрана отговори и на въпрос, свързан със законопроекта за сертифициране на възможността българските самолети да бъдат технически обслужвани от Полша. „Този законопроект е твърде притеснителен. Решителна подкрепа на тази ратификация няма да има от страна на ПГ на АБВ поради някои неясноти от юридическа гледна точка и поради моето лично убеждение, че този договор няма да реши проблема със самолетите ни МиГ 29 и с охраната на въздушното ни пространство. Няма да упокои и въпросите около ерполисинга и ще предизвика внасянето на следващо предложение за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, касаещ охраната на въздушното ни пространство“.

Думите на ген. Михов бяха подкрепени от заместник-председателя на ПП АБВ Румен Петков.

“Тази сертификация първо трябва да е ясно, че при нея става въпрос за частно правно партньорство и въвличането на НС в такъв акт е изключително опасен прецедент. Имаме договор между МО на България и полска компания. Тук някак си прозира стремежът, при не дай Боже някакъв проблем утре, министърът на обраната да каже: той парламентът го реши това нещо. За илюстрация само ще посоча, че парламентът не беше привлечен когато се закупуваха вертолетите „Кугър“. Какво налага сега ратификация?“, попита Петков.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *