Новини от ПП АБВ

Ген. Михо Михов: Някой се опитва да партизира Военното разузнаване

от в ПП АБВ Новини 20/10/2015

АБВ категорично няма да подкрепи ветото на президента срещу Закона за военното разузнаване. Това стана ясно на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание и народен представител от ПГ на АБВ ген. Михо Михов заяви, че не може да приеме мотивите на Росен Плевнелиев и предупреди, че се прави опит да се партизира служба „Военна информация“, която, като подчинена на министъра на отбраната и по закон, наред с армията, е отдавна деполитизирана.

„Тенденциозно се неглижира служба „Военна информация“. Аз съм обезпокоен от мотивите на президента. Това е една нова стъпка за партизиране на службите“, коментира ген. Михов.

Директорът на служба „Военна информация“ не бива да се отъждествява нито с ДАНС, нито с цивилното разузнаване, защото това са с по-висок ранг служби, докато Военното разузнаване е на подчинение на министъра и на началника на отбраната, коментира ген. Михов довода на реформатора Атанас Атанасов, че практиката била начело на службите да има цивилно лице.

Председателят на комисията по отбрана каза също, че мандатът от 5 години на ръководителя на военните разузнавачи е несправедливо дълъг и е в пълен дисонанс с този на началника на отбраната, който пък е само 4 години.

„Виждам някаква тенденция, която много ме безпокои, не съм против личността, но целта е да се прекърши дългогодишната история в службата. Не се моля, предупреждавам най-отговорно, на базата на дългогодишния ми опит, че това ще бъде голяма грешка, ако бъде прието“, заяви ген. Михов.

„В нашата държава е крайно време ръководителите и държавните служители да се развиват и избират по нормален път“, коментира още депутатът от ПГ на АБВ.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *