Новини от ПП АБВ

Георги Кадиев: Да се свика местен ререфендум за концесията на „Софийска вода“

от в ПП АБВ Новини 15/10/2015

Ще инициираме местни референдуми по много въпроси, като започваме с концесията на Софийска вода. Това заяви кандидатът на Коалиция „Сердика“ за кмет на София Георги Кадиев на кръгла маса на тема „Директно гражданско участие при управлението на общинските услуги в София“.

„Искаме гражданите да решават дали да се концесионират общинските услуги, като трябва да започнем със свикването на местен референдум за концесията на „Софийска вода“, призова Кадиев пред представители на над 20 неправилствени организации с отношение към обществения живот в София.

„Ние не одобряваме сключения концесионен договор“, допълни Кадиев. „Столична община остана без концесионнно възнаграждение, след сключването на допълнителното споразумение от ГЕРБ през 2008 г. Така цялата печалба на дружеството отива при мажоритарния собственик, като само за 2014 г. тя възлиза на 18,3 млн. лв.“, заяви Кадиев.

„Софийска вода“ АД не изпълнява задълженията си по договора и за намаляване на загубите по мрежата, продължи канидатът за кмет на коалицията. Съгласно договора, концесионерът има задължение за намаляване на загубите по мрежата до 32 процента до 2006 г., а загубите за 2014 г. все още възлизат на 50 процента. Той допълни, че още като общински съветник е събирал подписи за свикване на референдум по темата, но в крайна сметка решението не е било прието от Общинската избирателна комисия. „Щеше да е много по-добре, ако бяха попитани гражданите“, смята кандидатът за кмет на столицата.

Кадиев предлага още до 1 процент от бюджета на Столична община, в размер на близо 15 млн. лв.  да се разпределя чрез онлайн гласуване за конкретни проекти, избирани от софиянци. Това в момента е практика в 1500 общини в света. Сред тях са градове като Рейкявик, Фракнфурт и Кьолн.

Предложенията за свикването на местен референдум и онлайн гласуване бяха сред обсъдените възможности за гражданско участие в управлението и желаните форми за осъществяване на граждански контрол. Излъчването онлайн на събранията на постоянните комисии, провеждането на изнесени заседания на Столичния общински съвет с предварително оповестен дневен ред, свикването на временни консултативни съвети, граждански и експертни съвети, фокус групи и провеждането на социологически проучвания бяха сред предложените форми за гражданско участие от експертите. Назначаването на кметски намесници в кварталите и провеждането на електронно гласуване по местни теми бяха сред останалите обсъдени възможности за осъществяване на граждански контрол.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *