Новини от ПП АБВ

Ивайло Калфин: Демографската картина в страната е критична

от в ПП АБВ Новини 30/03/2016

България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за страната и бъдещето ѝ

Ние сме първата страна в ЕС, която има Стратегия до 2030 година

Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000

Демографската картина в страната е критична, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, по време на пресконференция в Народното събрание, след проведена дискусия организирана от ПП АБВ във връзка с демографската ситуация в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„България се движи в една демографска тенденция, която е изключително негативна за страната и бъдещето ѝ. Демографската политика не е политика, която се заражда днес и ще даде резултати утре. Страната ни вече има редица мерки, които са приети. Ние сме първата страна в ЕС, която има Стратегия до 2030 година”, посочи министър Калфин.

По думите му, страната ни има подробен механизъм за отчитането на конкретни показатели, свързани с демографската ситуация в страната. „От 2014 година имаме създаден Национален съвет по демографска политика”, уточни Калфин. Според него, въпреки че има налично необходимите структури за справяне с демографския проблем, ако не се актуализират и засилят целите, проблемът няма да бъде решен.

„Целта на Националната стратегия е населението да не падне под 7 000 000. До 2014 година сме 7 212 00 по данни на Националния статически институт, но освен за броя на населението, в дискусията стана дума и за качеството на живот и огромните неравенства, които демографската политика създава в българското общество. Неравенства, които потенциално крият в себе си нестабилност”, категоричен бе Калфин.

Социалният министър допълни, че страната ни трябва да работи и за ограничаване на процеса на маргинализация на обществото в България.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *