Новини от ПП АБВ

Иван Керчев: Икономиката е нашата съдба

от в ПП АБВ Новини 20/10/2015

Икономиката е нашата съдба. Това заяви за Факти.бгкандидатът №13 за Общински съветник в Столична община и кандидат за кмет на район „Красно село“, издигнат от МК „Сердика“ (АБВ и Български социалдемократи) с бюлетина №7.

Казвате, че икономиката е нашата съдба. Какви са вашите прогнози?

Съживяването на икономика е процес. Едва ли има сериозен политик или икономист, който може отговорно да прогнозира колко време може да продължи едно “съживяване” или “отлагане”, както го наричате. Естествено, добрата новина е, че засега се избягва рецесията и това на фона целия комплекс от причини,безспорно, е постижение. Недобрата новина обаче е, че темповете и ръстът не дават достатъчно убедителни доказателства на обществото за сигурност в перспективата на българската икономика.

Какво влияе върху икономическата ситуация в страната като цяло и в конкретните общини?

Аз не харесвам статистическите грешки, а точността и правилното решение. Макар и статитистическа, това си е грешка. Дори и малките ръстове, както ги наричате, се дължат на една все пак премерена и не агресивно ориентирана политика, каквото наблюдавахме в минал период. Със социалната си политика АБВ има ясен и категоричен принос в това. Да отдадем и дължимото на европейските фондове.

Колкото до факторите, които влияят върху икономическата ситуация, те разбира се, са много. Политиците обикновено се оправдават с международното положение. Аз няма да го направя, въпреки че всичко това, което се случва около българските граници оказва огромен натиск върху българската икономика и конкретно върху общините. Нито отделните общини са нещо независимо от националната икономика, нито националната икономика е независима от глобалната.

Но затова ние казваме, че сме там, където се решават проблемите на хората – в местното самоуправление. От там започва възраждането, ръстът, както и да го наречем.

Аз лично искам да върна хората, особено младите хора към политиката, защото тя е единственият инструмент да се промени нещо!

Какво може да стабилизира икономиката на общините?

Компетентността за мен е ключово понятие. То трябва да отговаря на доверието на хората. Това са все неща, които укрепват. Аз съм убеден, че съветът на хората, на гражданите, ще е моят глас в общинския съвет. Всъщност това е моето послание към хората конкретно в “Красно село”. Ние в нашата коалиция казваме, че сме там, където се решават проблемите на хората. Аз допълвам, че хората трябва да са там, където се вземат решенията. И за това аз поемам отговорност.

Колкото до държавата и регионите, те трябва да са в синхрон. Нима регионите са нещо различно от държавата. Та те правят държавата. Всеки кмет в България например е пред дилема – инвестиционна дейност или/и погасяване на задължения.

Кога може да има политическа стабилност?

Политическа стабилност може да има само, когато има ясно очертано рамкови условия за икономиката! Иначе мога да го кажа с много думи:

– Ефективни местни администрации, работещи в полза на гражданите чрез промяна на Закона за администрацията.

– Формиране на стабилни, отговорни и ползотворни политически мнозинства в Общинските съвети.

– Възстановяване и засилване на диалога с гражданите при формирането и реализирането на общинските политики чрез обществени допитвания, референдуми и годишни отчети пред общността.

Вашата оценка за развитието на необходимите истински и качествени промени у нас?

Имаме много път да изминем, за да стигнем до качествените и истинските промени. Това е честното отношение. Инвестициите са нещо, което действително зависи от вътрешната стабилност. Та кой ще си слага парите на място, което не е сигурно, не е реформирано и не е облечено в законност. Това го знаем от този твърде дълъг преход и е крайно време да сложим точката.

Бюджетът е важна предпоставка за развитието на общинската икономика. Вашето мнение.

Бюджетът не е свещена крава, макар че той определя животът за една година напред. Няма бюджет, който да не подлежи на промяна, ако това е резултат на разумни решения в полза на гражданина. Дали ще се наложат промени, не мога да кажа, защото това е бъдеще, което трябва да се случи.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *