Новини от ПП АБВ

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата на проф. Любомир Халачев „10 неща, които никога няма да правя“

от в ПП АБВ Новини 25/02/2021

КУЛТУРЕН САЛОН АБВ представи книгата на проф. Любомир Халачев „10 неща, които никога няма да правя“. Изданието бе презентирано от издателя Иван Гранитски.

Иван Гранитски: Поздравявам ПП АБВ, че такъв умен човек е в листите

Добре би било в бъдещия парламент, а и въобще в политиката, да има такива талантливи хора. Талантът на проф. Халачев е гаранция за успеха на АБВ и за спасение на Отечеството ни. Книгата „10 неща, които никога няма да правя“ е особена книга, съдържаща много поуки. Това е доста особена книга. Тази беда, пандемията, е донесла нещо положително. Затваряйки се, проф. Халачев разсъждава какво става с днешното българско общество в условия на COVID. Той разсъждава не с трагизъм, защото е неприятно, трагично, грозно, мъчително, а разсъждава нежно, лежерно, с чувство за хумор, някъде с ирония, другаде с разбиране, със състрадание. Там има много естествени и битови истории. Те обаче са наситени с един философски подтекст, с поуки – какво не трябва и трябва да прави един мислещ човек в такава ситуация. Най-важното на тази книга е лекотата, с която тя е написана. Разказите на Халачев в тази книга са написани с леко дишане, с артистизъм, с чувство за хумор, с размисъл, самовглъбяване. Написана е с едно усещане, което той внушава на читателя, че над всичко все пак има вечни ценности, че човек не трябва да се възприема много сериозно защото животът е кратък, изкуството е вечно. И сто години да живее един човек – това е един миг от историческото развитите“.

Проф. Любомир Халачев: Задачата на писателите е да казват на хората как да живеят в хубаво и лошо време, особено в лошо

Задачата на писателите е да казват на хората как да живеят в хубаво и лошо време, особено в лошо. Те трябва да се опитат да направят така, че хората, като четат, като се опитват да вникват в историите, които разказват, да разберат, че каквото и да става, не е толкова страшно. Важно е хората да се усмихнат, когато четат. Онзи ден говорихме с доц. Мангъров. Той също каза, че това, че сме в тежка ситуация има две страни – едната медицинска, другата пак медицинска, но става въпрос за психология и за психиката на хората. Тя е ужасно изтормозена. Може да се напише книга, от която целият свят да потъне в една страшна черна дупка и от нея да няма никакво излизане. Аз предпочитам така да разкажа тези истории, че хората след всяка история да си кажат: „Абе, страшно е, ама не е толкова страшно“ и да се усмихнат, ако може. Аз мисля, че това е задачата на писателите“.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *