Новини от ПП АБВ

Мариана Тодорова: Президентът трябва да е добре подготвен лидер, адекватен на обществените настроения, морален коректив и обединител на нацията

от в ПП АБВ Новини 17/01/2016

Първото, което трябва да постигне един държавен глава, е да стане надпартиен, защото той е президент на всички българи и по Конституция, и по функции той е обединител на нацията.  Той трябва и да вдъхва доверие у хората, те да знаят, че ще бъдат чути, а не да създава впечатление, че е част от статуквото. Това заяви по време на президентски дебат, организиран от Алтернатива за българско възраждане, говорителят и заместник-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. „Президентът трябва да е и визионер, да гледа напред, отвъд мандата си, с идеи в стратегически области като икономика, енергетика, технологии, социална сфера. Той трябва да е и отговорен главнокомандващ на БА. Да следи, както за запазване на боеспособността на армията ни, така и за необходимостите и социалните нужди на военните ни. Държавният глава трябва да е и геополитически балансиран, да не гледа само на изток или само на запад, а да отстоява националните ни интереси. Да се стреми да бъде не само регионален, но и лидер на европейско и световно равнище“, посочи тя.

Според Тодорова, държавният глава трябва да бъде и социално чувствителен,  да се стреми да овладява, а не да предизвиква или да създава политически кризи. „Добрият президент трябва да знае кога и как да води своите битки и кога е необходимо да отстъпи. Да има чувство за баланс, защото това, че се въздържа от битки не означава, че няма мнение, че си пасува. Той трябва да може да каже и на „чуждите“ и на „своите“, когато грешат. Това важи включително и за чуждите посланици в България“.

В заключение Мариана Тодорова припомни, че президента е избиран мажоритарно, което го прави пряко отчетен и отговорен пред гражданите. По думите й той трябва да притежава изявени дипломатически качества и  инициативност, включително и по отношение на благотворителни и културни мероприятия. Тя бе категорична и, че добрият държавен глава си личи и след приключване на неговия мандат по това, че остава на лична и политическа висота.

Пресцентър ПП АБВ

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *