Новини от ПП АБВ

Марин Киров: Общ приоритет е и електронното правосъдие

от в ПП АБВ Новини 18/12/2015

Време е за промяна в законодателството, която да гарантира качествено правосъдие

„Време е да приключим със споровете около значимостта на промените в Конституцията, дали те са начална стъпка, дали са важни или пък са окастрени. По-важното сега е да преминем директно към промяна  в законодателството, която да гарантира правосъдие в гражданския и търговския оборот, в наказателно-правните отношения“. Това заяви в ефира на БНР  председателят на правния съвет на ПП АБВ Марин Киров.  По думите му не бива повече  да бъдат правени опити и за промени в законодателството без  участието на академичната общност и самите магистрати, които на практика трябва да провеждат реформата в съдебната система.  Подход, какъвто е гарантирала и номинираната  за поста министър на правосъдието Екатерина Захариева (б. р. интервюто е дадено непосредствено преди избора на г-жа Захариева от Народното събрание на 18.12. 2015 г.) . „Ще подкрепим  кандидатурата, й защото вярваме, че съдебната реформа не бива да се персонализира. Да реформираш правосъдието не означава да окичиш името си със заслуги, а да допринесеш  за справедливостта. С госпожа Захариева споделяме общи ценности по  отношение например на това, че е важно предварително съгласуване на законите, широк обществен дебат и диалог с партньорите. Тя открито заяви пред нас, че смята за недопустимо от реформата да бъдат изключени хората които ще я провеждат, нещо за което ние от АБВ  апелираме отдавна, а именно да включим в реформата магистратите и академичната общност. Истината  е, че към настоящия момент реформата се водеше едностранно и сякаш никой, освен нас, не се интересуваше от тяхното мнение“.

Според Киров Екатерина Захариева получава мандат на доверие от АБВ  и  заради ясно заявеното си намерение да работи по въвеждането на електронно правосъдие и Съвет по съдебна реформа, който да координира работата по преструктурирането на сектора. „Електронното правосъдие е идея на АБВ , която сме разписали и внесли в Народното събрание още в началото на годината в нашият законопроект за изменение на Закона за съдебната власт. Друго особено важно е, че тя споделя нашето виждане за необходимостта от създаването на Съвет по съдебната реформа. Съвет, който да сложи край на хаотичните предложения и промени на парче. Неговата цел ще бъде именно да анализира необходимостта от промени в правосъдието, внесените до този момент законопроекти. Ще е ангажиран и с изготвянето на план и карта за последователни координирани действия, така че да се случат реални промени“.

В заключение  експертът посочи, че от АБВ  подкрепят и намерението на Захариева да работи за промени в критериите  за атестация на магистратите. Той заяви още, че очаква действията й да доведат до известни промени и в предложенията на Христо Иванов за промени в Закона за съдебната власт.

„Най -вероятно  госпожа Захариева ще ползва част от предложенията за изменения в закона подготвени от  Христо Иванов, но някои от тях се прославиха с доста широка критика от страна на академичната общност, така че намеренията на новия министър да включи в дискусията и представителите на науката и магистратурата, може би ще доведат до изменения в някои от параметрите им“.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *