Новини от ПП АБВ

На Бабинден в село Могила (репортаж)

от в ПП АБВ Новини 23/01/2016

68-годишната баба Яна посрещна в дома си жените от село Могила, които дойдоха да я почетат по повод празника Бабинден. С възстановка на типичния обичай „Бабуване“ празникът беше отбелязанпо съхранената от млади и стари традиция. „Старите народни обичаи трябва да се предават на бъдещото поколение, за да бъдат запазени в съзнанието на наследниците ни“, каза при посрещането на гостите баба Яна.

По традиция ръцете й бяха измити с вода и самун от младата майка Диляна, дошла на празника заедно с малката си дъщеричка Десислава. Дарове за бабата поднесоха и останалите жени, дошли да изкажат благодарност за помощта, оказана при раждането на децата им. От своя страна домакинята ги орисапрез тази година да държат още много бебета в ръцете си. После както повелява обичаят ги прикъди с тамян. За добрите думи баба Яна беше възнаградена с песни и танци от гостенките си.

След кратка почерпка жените, натоварени в украсена конска каруца, се отправиха към центъра на селото, където празникът им продължи. Обичаят за Бабинден беше пресъздаден от жените в село Могила по инициатива на ПП АБВ „Тунджа“ и Женската организация. На празникът гостува и общинският съветник от АБВ и председател на структурата в общината Здравко Златаров. Той поздрави жените с празника , пожела им здраве и дълголетие и им благодари, че поддържат традициите живи.

Материалът е на Федерация на женските клубове на ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *