Новини от ПП АБВ

Проф. Любомир Халачев: Киното, театърът и литературата имат много важна роля във възпитанието на нацията

от в ПП АБВ Новини 15/01/2016

Нека амбицията не бъде за сметка на отношенията с хората

„Съветвам студентите си да реализират мечтите си с амбиция, но нека тя да не бъде за сметка на отношенията с хората.“ Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на ПП АБВ, сценарист, режисьор и ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” (НАТФИЗ) в периода (2011-2015) в обзор на мандата му като ректор.

„Предстои ми издаването на роман, който в момента минава през редакция. Правя и документален филм, – „Славните маршове на България”, който започнах преди една година, но нямах време да работя по него”, обясни проф. Любомир Халачев. „Предстои ми да издам книга, която стои в компютъра ми, нещо като учебник, предназначена е за филмовите продуценти, на които преподавам. Отдавна планувам такова издание, но не ми оставаше време”, поясни той. Проф. Халачев уточни, че обмисля и издаването на книга с есета.

Проф. Любомир Халачев предупреди своите студенти, че пътят, по който вървят не е много лек.„Смятам, че със студентите сме се разбирали добре и повечето от тях са вярвали, че това, което правя е за добро за Академията и съответно за тях”, добави той. Проф. Любомир Халачев поясни, че ако студентите му отидат по-нататък в професията, трябва да се стараят да се държат по същия начин – с уважение към колегите си. „Да реализират мечтите си с амбиция, но нека тя да не бъде за сметка на отношенията с хората”, посочи, той като уточни, че много от тях стават популярни лица – нацията ги гледа, учи се от техните действия и постъпки. Проф. Халачев ги посъветва да бъдат такива, каквито са били като в най-добрите години от студентството им – амбициозни, с чувство за дълг и отговорност.

„От времето на основаването на Софийския университет до ден-днешен такъв прецедент никой не си е позволявал да го прави”, заяви проф. Халачев във връзка с нахлуването на политически лица в сградата на академията, по време на неговия мандат. „Настоявам, че е хулиганска постъпка, независимо кой я прави, и трябва да получи съответния отговор от съдебната власт. Не търся никакви политически измерения в тази постъпка”, поясни той. „Не мога да си представя, че някой мой колега, например ректорът в Мюнхенския университет, където бях наскоро, ще бъде принуден да се чуди как да спре невъздържани политици да нахлуят в неговия университет”, даде пример бившият ректор.

„Трябва да се работи с нашите политици, затова казвам, че киното, театърът и литературата имат много важна роля във възпитанието на нацията”, добави проф. Халачев.

По думите му в момента, в който се опитаме да сложим благовидно понятие на думата кражба, корупция или хулиганство, се оказва, че ние бягаме от отговорността, а тези хора си продължават да правят такива неща.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *