Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Промените в Кодекса за социално осигуряване се нуждаят от много широк обществен дебат

от в ПП АБВ Новини 04/05/2016

Промените в Кодекса за социално осигуряване се нуждаят от много широк обществен дебат в това число със синдикатите, Асоциацията на фондовете и работодателските организации. Това каза на пресконференция в Пловдив зам.- председателят на ПП АБВ Румен Петков относно предлаганите от министъра на финансите, промени в Кодекса за социално подпомагане, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

По думите му, министър Горанов е качил в сайта на Министерство на финансите за обсъждане в двуседмичен срок поредните промени в Кодекса за социално осигуряване. „През последните години това е 117-тата промяна в Кодекса, като последната е от преди по-малко от година“, каза още Румен Петков. Той припомни, предприетите мерки за провеждане на стрес-тестове в пенсионните фондове, чрез които да се направи оценка на активите и нормативната уредба от самите пенсионни фондове, а държавните институции да предприемат мерки за гаранциите в тяхната работа.

„Днес се предлагат нови промени без тези стрес-тестове да са приключили и без да са водени консултации с работодателските организации, с Асоциацията на фондовете и без предварителни разговори. Включително и Министерството на труда и социалната политика, няма становище по въпроса“, каза още Румен Петков. По думите му, това означава, че финансовият министър не само се е самозабравил, но е в състояние да генерира напрежение във ключови институции за финансовата стабилност на държавата.

Според Петков това е втората грешна стъпка на Владислав Горанов за месец, след предложението да се приватизират Кинтекс и ВМЗ-Сопот. „След реакция на ПП АБВ това предложение беше отхвърлено и се пристъпи към връщането на Кинтекс и ВМЗ в забранителния списък“, каза още Румен Петков.

Според него е най-добре Бойко Борисов да си прибере финансовият министър, за да не възникват такъв род напрежения, които взривяват държавата. „Не знам, кой, какво иска да открадне, но че някой иска да нещо, нямам никакво съмнение. Това е недопустим подход“, каза още Румен Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *