Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Процесът на демотивация в МВР ще прерасне в процес на деморализация и отговорност за това носи ръководството на силовото ведомство

от в ПП АБВ Новини 16/02/2016

Поради действията на законодателя, от 2014, когато беше приет новият Закон за МВР, до днес, силовото ведомство работи неефективно, в системата има много сериозен процес на демотивация, а структурните промени се правят механично и без анализ на работата на служителите. По данни на синдикатите 3000 души са се пенсионирали през последното тримесечие на последната година, от тях повече от 2 100 са младши инспектори. Това заяви на пресконференция Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ. Той припомни, че от 2014 г. до сега това е седмото предложение за изменение и допълнение на Закона за МВР. „След всяко едно такова законово действие следва цялостна промяна на вътрешните наредби, по които работят системите в министерството. Това означава, че от 2014 г. до сега, министерството не е имало постоянна, твърда, солидна нормативна наредба, а това означава, че е работило неефективно, поради действията на законодателя. Със сегашните изменения и допълнения се предвижда една сериозна реорганизация, което означава цялостна промяна на вътрешните наредби, заради което сме сигурни, че министерството няма да работи ефективно и през 2016 година“.

Петков е категоричен, че ресорният министър, предлагайки измененията и допълненията към Закона за МВР, трябва да обясни каква е цялостната визия и да потърси широка политическа и професионална подкрепа, за да има стабилност, предсказуемост, усещане за солидност в министерството. „Иначе процесът на демотивация ще прерасне в процес на деморализация и за това ще носи отговорност сегашното ръководство на МВР“.

В проектозакона за МВР и мотивите липсва финансова обосновка с колко ще се намалят или увеличат разходите по отделните пера в бюджета му, посочи Петков.

Структурните промени, заложени в документа, които се отнасят до извеждане на административните длъжности от системата на ведомството, се формират механично и без анализ на дейността на служителите, смята Петков. „В мотивите липсват данни колко са служителите по административните структури, които ще минат към втора категория – държавни служители по Закона за държавния служител. Липсата на такава информация поставя в много деликатно положение народните представители, които трябва да подкрепят закона. Според зам.-председателя на ПП АБВ, се слага една абсолютно изкуствена черта между униформени служители и служители, които трябва да минат по Закона за държавния бюджет. „Тя е механична. Няма обективен анализ на длъжностите в МВР, които, независимо от това, че не са униформени, изпълняват задължения, които далече надхвърлят рамката на задълженията и работа на Закона за държавния служител“. Петков е категоричен, че преди да влязат в сила планираните промени, е необходим анализ и отговор на въпроса – ще доведат ли въпросните промени до нова вълна на пенсиониране.

В коментара си по проектозакона за МВР, който е представен на парламентарните групи и който ще бъде предложен от министър Бъчварова за обсъждане на заседанието на Съвета за развитие, Петков каза, че АБВ иначе подкрепя предложенията, които са направени, защото те целят оптимизиране или поне видимия ефект от приемането им може да бъде оптимизиране, може да бъде извеждане от министерството на действия, които нямат пряко отношение към правоохраната и правозащитата на гражданите и тяхното лично имущество. Въпреки това, налице е серия от безпокойства и именно поради това трябва да се потърси широк консенсус.  „Ние ще настояваме законът да бъде гледан конкретно с промените, които ние ще предложим, но да бъде гледан на първо място със синдикатите, професионалната общност и неправителствените организации, имащи отношение към системата“, категоричен е Румен Петков.

В контекста на изтичащият днес краен срок за депозиране на предложения за промени в Изборния кодекс, Петков посочи предложенията на АБВ. „Предложенията, които ПП АБВ ще направи са свързани с разширяване на възможността, облекчаване на участието на гражданите в изборния процес, решения, които са свързани със стъпки и действия по посока минимизиране на възможностите за манипулиране на резултатите и стъпки и действия, които да облекчат обжалванията на засегнатите страни пред съответните избирателни комисии. Предлагаме увеличаване на секциите с машинно гласуване като разновидност на електронното гласуване тази година да е 5 000, а от 2018 г. машинното гласуване да бъде предвидено във всички секции. Предвиждаме отстраняването на една аномалия в ИК, която допуска два взаимно изключващи се подхода за приемане на протоколите в ОИК. Считаме, че неподписването на изборен протокол по съответния ред, предвиден в Кодекса, трябва да води до неговата недействителност. Иначе ще бъдем свидетели на това, което видяхме на последните два избора – протоколи с един подпис да пренаписват изборния резултат в съответната секция и поради липса на възражение да е невъзможно да се обжалва изборният резултат пред съответния съд. Предвиждаме обжалването на решенията на ЦИК по решение на РИК-овете да става в съответния административен съд по местонахождение на комисията, а не пред ВАС, каквато е практиката до сега, което прави практически невъзможно участието в заседанието на ВАС на засегнатите страни и свежда до минимум възможността им да се защитят“, обясни Петков. И добави, че АБВ ще инициира, след приемането на тези промени в Изборния кодекс, много широка дискусия с участието на представители на местните органи за самоуправление от градове с районно деление да се вземат съответните законови мерки за недопускане на такъв тип действия, които да направят възможна много тежка манипулация в изборния процес в градовете с районно деление.

Петков коментира и процесите по антикорупционното законодателство. Той каза, че несависимо от предоставените от АБВ конкретни предложения на Меглена Кунева по документа, липсва обратна  връзка. „Ние сме първата група, която се срещна с вносителя г-жа Кунева. Предоставили сме наши конкретни предложения. Ние сме единственото ръководство на политическа партия, което със своите експерти се срещна с г-жа Кунева и нейния екип и сме предоставили съвършено конкретни текстове. От два месеца и половина ги молим да ни предоставят актуален текст, който да разгледаме и анализираме, и да оформим своя позиция. За съжаление, такъв текст не ни се предоставя и това няма как това да не ни безпокои. Не можеш да твърдиш, че се бориш с корупцията, а законовите промени, които ще предлагаш, да са апокрифна литература. Не можеш да искаш подкрепа за нещо, което е никому неизвестно“, коментира в заключение Румен Петков.

Пресцентър ПП АБВ

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *