Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Свидетели сме на безпрецедентен предизборен натиск срещу представители на АБВ в цялата страна

от в ПП АБВ Новини 20/10/2015

През последните дни много активно се коментира, че кампанията е вяла, че не говори за политика, че се ползват други инструменти за мотивиране на избирателите. За това и представяме част от инструментите, които се ползват и са много в страни от политиката, от морала, от закона. Някой политически сили и кандидати се опитват да правят избори по байганьовски. Това заяви по време на пресконференция заместник-председателят на ПП АБВ и председател на предизборния щаб на партията Румен Петков, който представи на вниманието на медиите множество примери за нарушения, свързани с предизборния процес , както и примери за безпрецедентен натиск срещу кандидати и представители на Алтернатива за българско възраждане в цялата страна.

Като първи пример Петков посочи издевателствата, на които са подложени членове и кандидати на АБВ в Девня, за което е подаден сигнал до Сотир Цацаров от депутата на Алтернатива за българско възраждане Георги Кючуков. „В квартал „Повеляново“ в Девня е извършено грубо посегателство върху личната собственост (лек автомобил) на член на ПП АБВ. В автомобила е забита кирка и на чистачките е прикрепен плик с бележка, на която пише „Прекалихте“. На трети октомври жител на с. Кипра, община Девня, посещава дома на жител на населеното място и вижда списък с лични данни, в които фигурират неговото име и тези на неговата майка и брат. Т.е., вижда това у лице, което няма право да работи с лични данни. Сезира веднага 112 и единственото нещо, което предприемат от РУ на МВР – снемат обяснения от Стефан и Иван Недялкови. На девети юни в землището на село Блъсково, община Провадия е извършен палеж на 22 декара земи, собственост на кандидата за кмет на общината от АБВ Димитър Иванов. Противопожарната служба се произнася, че пожарът е извършен умишлено, понеже е тръгнал от две страни. Въпреки това, с постановление от 29 септември Районната прокуратура спира досъдебното производство до разкриването на извършителя. Отново в Девня на 19 октомври около 3:30 сутринта в дома на Радостин Ризов, който е представител на ПП АБВ и чиято съпруга е бременна в деветия месец, маскирани лица с качулки хвърлят бутилки със запалима течност. „Колко неща трябва да станат в Девня, за да се сети някой, че там началникът на РПУ или не става, или за него да хвърлят бутилка със запалима течност в дома на бременна жена е въпрос на ежедневие. Пак казвам, в Девня са поредица случаи, на които не се обръща внимание“, посочи Петков.

Според заместник-председателя на АБВ има пример и за това как Областният управител на Варна се опитва да влияе на изборния процес в Девня. „Вместо да определи като изпълняващ длъжността кмет на общината някой от заместниците, той назначава за кмет на общината Донка Йорданова, която е управител на „Общински транспорт“. Тази жена няма право да заема тази длъжност. Очаквам бърза реакция от Административния съд. Интересно е, ако се констатира нарушението на закона, какво ще бъде отношението на премиера към този Oбластен управител. Аз считам, че ако се констатира нарушение на закона, а то е очевидно, министър-председателят трябва да уволни Областния управител на часа! Иначе министър-председателят участва в търсенето на служебна победа в една от българските общини – за неговата политическа партия“, заяви Петков. Според него подобен е и примера със смяната на ръководството на ОИК в община „Родопи“. „Вечерта ЦИК е взела особено решение. Освободен е председателят на ОИК и е назначен на негово място досегашният временно изпълняващ длъжността кмет на общината госпожа Таня Бочукова. Не знам какви са мотивите, но това е абсурд. Изтекли са всички срокове за определянето на съставите на избирателните комисии. Според мен това е израз на тежък уплах на ПП ГЕРБ в община „Родопи“. Уплах, защото нашият кандидат за общината е изключително силен, прави невероятна кампания. ГЕРБ разбират, че са в губеща позиция и с такива инструменти търсят написването на изборния резултат още преди самите избори да са започнали“, коментира Румен Петков.

Петков изнесе смущаващи данни и за пряк натиск върху кандидатите на АБВ за участие в местната власт в Ковачевци, където има и новорегистрирани 280 избиратели, което е знак, че някой търси служебна победа. Според него натискът е упражняван от настоящия кмет на населеното място, който вероятно е замесен и в общински сделки, които го облагодетелстват лично. „ В публично достъпни документи е видно, че господин Станимиров, в качеството си на кмет, след проведен търг, отдава под наем земеделски земи на майка си – Мария Павлова Йорданова. Видно от справката и в ДФ „Земеделие“, за бенефициент на същия фонд е посочено името на господин Станимиров на самия кмет, който прави тръжната процедура. От друга заповед е видно, че госпожа Йорданова печели търга с наемна цена от 12 до 18 лева за ниви и от 10 до 18 лева – за пасища. Нали разбирате, че такава процедура „от – до“ няма. Натискът от страна на кмета върху листата на АБВ и върху кандидата ни за кмет е повече от циничен. Сезирали сме прокуратурата дали той се осъществява като първоизточник – страницата на господин кмета, но имаме основание да считаме че е така, защото при изпращането на съобщенията се появява неговата снимка и излиза неговата страница, неговият адрес. От тази страница е комуникирано многократно с наш кандидат за общински съветник Мая Костадинова. Текстовете са повече от цинични. В тях се казва: „Ще разпилея листата, ще ви започна от понеделник“. Това за мен е форма на заплаха. Вчера сме внесли сигнал до Сотир Цацаров, за да е ясно и прокуратурата да предприеме мерки – защото правенето на избори по байганьовски би трябвало да е останало много назад в историята. Очевидно, за кмета на Ковачевци или представящ се от негово име човек, е естествено да бъдат притискани по този начин хората“, категоричен бе Петков.

В заключение Румен Петков изнесе данни за предизборно увеличение на населението на някой населени места. По думите му, освен в Ковачевци, това се случва и в Приморско, в с. Ясна поляна и на други места в страната.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *