Новини от ПП АБВ

Р. Петков: Темата за забраната на бурките излишно се политизира

от в ПП АБВ Новини 04/05/2016

Трябва да кажем на обществото, че ГЕРБ отхвърли кандидатурата на АБВ в лицето на проф. Любомир Халачев за член на СЕМ

„Темата за забраната на бурките излишно се политизира и се нагнети, като въпрос на религиозно самоопределяне“, заяви на пресконференция в Пловдив зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков,предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.

По думите му, от гледна точка на спецификата на региона и на цялата проблематика, свързана с тероризма и организираната престъпност, всяка една държава трябва да вземе мерки, с които да гарантира идентификацията на лица. „Проблемът е, че ние в България допуснахме това да стане спекулативна тема и да се политизира излишно“, каза още Румен Петков.

По думите му, това е станало въпрос на етническо и верско противопоставяне, което не е честно.„Затова ние от АБВ сме избягвали да влизаме в този род на разсъждения. Да се абсолютизира участието на една ли друга религия е грешно, тъй като ние живеем заедно от хилядолетия“, каза още Румен Петков.

Според него, в момента ситуацията е качествено променена и това предполага мерки, като забраната за носене на бурки, но тя трябва да бъде обект на държавна политикаКогато се остави да бъде обект на политическа спекулация, създаваме напрежение там, където го няма“, каза още Румен Петков. По думите му, това е трябвало да бъде действие на Вътрешно министерство или на правителството. „За съжаление, то беше оставено в спекулативни ръце“.

Петков се спря и на темата за избора на нови членове на СЕМ от парламентарната квота. „Трябва да кажем на обществото, че ГЕРБ отхвърли кандидатурата на АБВ в лицето на проф. Любомир Халачев. Не познавам двете дами, които бяха избрани за членове на регулатора, но ГЕРБ каза, че човек с доказан морал и достойно поведение не е нужен в СЕМ. Хората трябва да знаят това“, каза още Румен Петков.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *