Новини от ПП АБВ

Част от РБ целенасочено се стремяха да блокират възможностите за съдебна реформа

от в ПП АБВ Новини 14/12/2015

Винаги съм казвал, че Иван Костов е държавник, той е с визия в определени сектори – дълбоко погрешна, вредна, но визия

Борбата с корупцията не е кабинетно упражнение

ПП АБВ е най-успешната партия в този парламент

„Част от Реформаторския блок целенасочено се стремяха да блокират възможностите за съдебна реформа“. Това заяви на пресконференция във Варна Румен Петков, заместник-председател на ПП АБВ, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

„Разчитам на адекватността на средствата за масова информация. В съзнателния си живот съм правил много грешки, но не може средствата за масова информация да не покажат на българското общество как един народен представител апелира за безредие и за хаос”, заяви Румен Петков. Той припомни, че по време на съвещание при Цецка Цачева Радан Кънев е коментирал, че е крайно време да се „освободим от робството на решенията на Конституционния съд”.

„Тоест, той иска да забрани полетите на самолети на НАТО над България, той иска да се нарушава грубо Конституцията. И това средствата за масова информация трябва да го покажат на българските граждани. Тъй нареченият Реформаторски блок или поне една част от него целенасочено се стремяха да блокират възможностите за съдебна реформа. Част от решенията, които те предложиха, са противоконституционни”, допълни Румен Петков. „На същото това заседание министър-председателят Бойко Борисов каза, че е добре да се ориентираме към решения, които няма да ни вкарат в колизия с Конституцията и изрази силната надежда да се обединим около предложението на ПП АБВ съдебните квоти да нямат политическа доминанта и цитира дословно прокурорската квота – 6 на 5. Днес някой да се прави на изненадан от позицията на ПП АБВ и на ПП ГЕРБ – това е липса на краткосрочна политическа памет”, подчерта Румен Петков.

Борбата с корупцията не е кабинетно упражнение, според Петков, също така подадената от министъра на правосъдието Христо Иванов оставка е закъсняла. „Можеше да не влиза въобще в това правителство, за да не пречи на съдебната реформа. За тези хора фразеологията, свързана със съдебната реформа, е начин на съществуване”, коментира Румен Петков. Според него, този, който счита, че решенията на Конституционния съд са робство за България, има престъпно мислене, апелира за хаос и иска да не се спазва законът. „Всичко, което те искаха да се възложи като функция на Народното събрание, свързано с контрола върху прокуратурата, е прието. Но нали разбирате, че говорим за хора с деформирано мислене. Те не искат да изслушват главния прокурор, който и да е той. Едно е да изслушваш главния прокурор, друго е да командваш главния прокурор. Костов два пъти се опита, резултатът е известен. Това е третият му опит. Винаги съм казвал, че Иван Костов е държавник, той е с визия в определени сектори – дълбоко погрешна, вредна, но визия”, каза още Румен Петков. Той отговори отрицателно на въпрос на журналисти дали ПП АБВ ще предложи кандидат за министър на правосъдието. „Това не е наша работа, това е въпрос на министър-председателя. Пред такова предизвикателство не е бил изправян никой министър-председател на Републиката. Ние ще предложим серия от законови промени в този сектор, ще предложим широка дискусия за политиката на България за борба с корупцията, защото тук сме изправени пред същата хипотеза. Защо ПП АБВ е най-успешната партия в този парламент – защото вицепремиерът Ивайло Калфин проведе много сериозна дискусия със синдикати, работодатели, парламентарни групи и реализира тежка, но перспективна реформа в социалния сектор. Защо се провали Христо Иванов – защото в тишината на нечии кабинет написаха нещо на един лист и го хвърлиха в деловодството на Народното събрание. Борбата с корупцията не е кабинетно упражнение”, каза още Румен Петков и допълни, че нещата няма как да се случат без визия, политическа воля и анализ на законодателната база до момента. Румен Петков припомни, че ПП АБВ има внесен Закон за съдебната власт.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *