Новини от ПП АБВ

ПП АБВ с предложение до МЗ за дигитално проследяване на нежелани реакции след ваксинация

от в ПП АБВ Новини 16/04/2021

ПП АБВ изпрати писмо с предложение за дигитално проследяване на нежелани реакции след ваксинация. Писмото е адресирано до Министъра на здравеопазването, директора на Изпълнителната агенция по лекарствата и до ресорната парламентарна комисия. Това съобщи пред медиите д-р Емил Стоименов, член на НС на ПП АБВ.

Моля да проучите възможността всеки гражданин да може да предоставя доброволно своя мейл адрес при своята ваксинация в имунизационния пункт, който да бъде въвеждан в единната информационна система, заедно с партидния номер на инжектираната ваксина. По този начин автоматично на всеки имунизиран може да бъде изпращан мейл с кратък въпросник след 48 часа, 7 дни и 30 дни или друг подходящ период, в който да бъде предоставена възможността анонимно и доброволно гражданите да отговарят на въпроси, свързани с евентуални нежелани лекарствени реакции. За изпълнението на този процес може да бъде ангажирана държавната компания „Информационно обслужване“ АД.

Сред посочените мотиви за създаването на такава база данни са посочени необходимостта от повишаване на доверието във ваксинационната кампания, за да се изпълни националният ваксинационен план, както и че създаването на такъв тип въпросник ще покаже загриженост от страна на здравните власти и ще повиши чувството за загриженост от страна на държавата за здравния статус на гражданите.

Д-р Стоименов изрази надежда, че следващото правителство ще създаде не НОЩ, а Национален пандемичен комитет, в който ще влязат експерти.

„За пореден път вчера се убедих, че как правителството на ГЕРБ е в абсолютна невъзможност да чете и камо ли да изпълнява собствените си документи, които те приемат. Разпускането на НОЩ е едно доста закъсняло действие. Това трябваше да се случи още в началото на месец декември 2020 година, когато беше приет новият Национален план за готовност при пандемия. С него беше заличена институцията Национален оперативен щаб и беше предложена да бъде създадена нова институция, така наречена Национален пандемичен комитет. Дейността му е свързана с ръководството на цялостната координация и управление на здравните и социални мерки срещу борбата с пандемията. В този комитет трябва да влязат експерти епидемиолози, министърът на здравеопазването и главният здравен инспектор. Този Национален пандемичен комитет трябваше да започне работа още в края на миналата година по плана, който е приет с решение на Министерски съвет“.