Новини от ПП АБВ

9 МАЙ – КАТО ЧАСТ ОТ КАЛЕНДАРА НА ЕВРОПА

от в ПП АБВ Новини 09/05/2021

„Общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система, могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страните“. Това е част от Декларацията на Шуман, която на 9 май 1950 г. поставя основата за бъдещия ЕС. И всяка година на 9 май, докато слушаме химна на Европа и стоим под синия флаг, не трябва да забравяме тази идея.

В този ред на мисли трябва да припомним, че все пак към предложения и разумни действия от страна на Франция се стигна едва, когато народите пострадаха жестоко от Втората световна война и по-важното – едва когато нацизмът и фашизмът бяха унищожени в цялото им многообразие. Затова, когато говорим за 9 май 1950 г., винаги трябва да си спомняме, че ако не беше 9 май 1945 г. и Пбедата над фашизма, сигурно никога нямаше да дойде и 9 май 1950 г.

Похвални са усилията на Франция и по-точно, на нейния министър Робер Шуман за създаване на трайна зона на приятелство и взаимно сътрудничество – нещо, към което народите се стремят, още след свършване на Първата световна война и създаването на ОН. Но, за съжаление, тогава интересите и обидите надделяват и Втората световна война минава със смъртоносния си валяк през цяла Европа, а някъде – и по целия свят.

Историята ни дава възможност да се обръщаме назад и да се вглеждаме в миналото с надеждата да си вземем поуки. За тази цел трябва да знаем и да помним не само датите на победите, но и смисъла, който стои зад тях.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.