Новини от ПП АБВ

АБВ даде подкрепата си за иновативна технология, която ще намали цената на тока многократно

от в ПП АБВ Новини 16/07/2023

АБВ даде подкрепата си на професора от Стара Загора Жеко Ганев за иновативна технология, която ще намали цената на тока многократно. В основата на замисъла стои преработката на въглеродните двуокиси, които отделят топлоцентралите в комплекса „Марица изток“ при работата си с въглища. Вместо да се улавят и съхраняват някъде дълбоко в земните недра за срок от 100 години, вредните въглеродни двуокиси от топлоцентралите в комплекса могат да се улавят и преобразуват в полезни вещества, обясни проф. Жеко Ганев. Технологията може да се прилага, без да се променя нищо от досегашния начин на работа на ТЕЦ-овете и без да се съкращава персоналът в тях. Така електроенергията от въглища няма да струва 265 лева, а ще се движи в порядъка на 84-90 лева – цена, почти изравнена с тази на тока от АЕЦ. Технологията, която ученият предлага е екологична, особено в сравнение с ветрогенераторите, които оказват пагубно въздействие върху околната среда. Преработката на въглеродните двуокиси вече е тествана и работи, каза професорът и добави, че инвестицията в този проект за „Мариците“ се връща за по-малко от година

Според моята технология отделяните въглеродни двуокиси ще се преработват във въглеродни окиси, които с помощта на водород ще се превръщат в метан. С него ще се задвижват нови, газови турбини за производство на електричество, които ще работят заедно с досегашните парови турбини на въглища. При това положение сегашните сероочистки стават излишни„, обясни ученият и добави, че към технологията вече има интерес от чужди инвеститори, за разлика от българското правителство и ресорното министерство. Проф. Ганев отправи благодарност за подкрепата от страна на АБВ.

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза ролята на българското патентно ведомство, което в оперативен порядък напра ви необходимото да се гарантира българския интерес и този на проф. Ганев.

„При цялата интервенция върху въгледобива и въглища и електропроизводството на въглищна основа, действително разработката на професора и на екипа му е гениална и тя трябва да бъде оценена не с „браво професоре“, а чрез държавно отношение за въвеждане в експлоатация. Той казва – 19 месеца назад загубихме година и половина, в която България може да изглежда по съвършено различен начин в разговорите с Европейската комисия по съхраняването на първичното производство. Ние свиваме възможностите си гарантираме утре енергийната сигурност на една много прилична цена“.

Петков призова за подкрепа кмета на Стара Загора и ресорния министър за извършване на необходимото за въвеждане в експлоатация на технологията на проф. Ганев, защото тя гарантира българския енергиен интерес.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.