Новини от ПП АБВ

Доц. Георги Кючуков призова за активна външна политика, в интерес защита на националния интерес и защита на българската икономика

от в ПП АБВ Новини 24/11/2021

Доц. Георги Кючуков, член на ИБ на ПП АБВ и представител на партията в КП „БСП за България“ в преговорния процес в сектор външна политика, призова за активна външна политика, в интерес защита на националния интерес и защита на българската икономика.

Доц. Кючуков засегна конкретно въпроса за Република Северна Македония, като подчерта, че ПП АБВ, още от присъствието си в 43 Народно събрание, винаги го е поставяла на преден план. Няколко събития напоследък отново изведоха темата. Доц. Кючуков определи като натиск и опит да се изкриви нашата външна политика писмото на двамата американски сенатори до нашия посланик във Вашингтон искайки незабавно присъединяване на Република Северна Македония в ЕС.

„Това е нещо, което за нашата страна, е абсолютно неприемливо да ни се поставят срокове и условия, за това как да действаме в полза на нашите национални интереси“.

Доц. Кючуков посочи, че АБВ подкрепя членството на Македония и Албания в ЕС, но не можем да отстъпим от нашите национални интереси.

Вторият повод е свързан с трагичния инцидент на „Струма“.

„Г-жа Сийка Милева (говорител на главния прокурор) си позволи пред официални представители на Република Северна Македония да говори за Северна Македония. Това е грубо погазване на нашите интереси, тъй като Северна Македония е географско понятие. Нашата държава многократно е настоявала пред правителството на южната ни съседка да изпрати меморандум до ООН, в който да бъде ясно подчертано, че понятието „Северна Македония“ в разговорите се отнася за политическото понятието Република Северна Македония, а не за географското, което включва част от България. Това непремерено изказване говори или за непознаване на проблема, което е непростимо, или за наливане на мелницата в македонизма, или че това не е говорител, а е говорилня. Смятам, че това е една груба политическа грешка, която вероятно ще бъде използвана“.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта, че всякакви опити за предварителни внушения и манипулиране на следствието за инцидента на „Струма“, са недопустими.

„Първо, дълбок поклон и съболезнования пред жертвите, пред близките на жертвите оная нощ. Държа да подчертая, че нашата съпричастност не е формална. Това е човешка трагедия, огромна по мащаб, с необясними за нас, които не сме част от трагедията, трагични последствия за близките на тези хора. Много се надяваме, че тази трагедия няма да бъде използвана за политически спекулации. Това не го заслужават жертвите и техните близки. Би било прекалено цинично, даже и за Зоран Заев. Националните ни интереси ни задължават за две неща – грижа, гарантиране на здравето на настанените в „Пирогов“, всичко, с което можем да съдействаме на близките и разследване, което да ни даде истината. Всякакви опити за предварителни внушения и манипулиране на следствието са недопустими. Чест прави на шефа на следствието и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов ясната и категорична позиция, която зае. Появиха се тук и там разни самозванци под формата на експерти, в това число за огромно съжаление и едни нелепи разсъждения от страна на регионалния министър Комитова. Трябва да видим пътната настилка, отношението на пътната настилка към катастрофата. Има следствие, това следствие работи по версии“.

Петков е категоричен, че опитът да се внуши на близките, че държавата ни, е виновна за инцидента, е неприемлив.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.