Новини от ПП АБВ

„ЛЕВИЦАТА!“ алармира, че законопроект ликвидира 3097 кметства в България

от в ПП АБВ Новини 31/01/2024

„ЛЕВИЦАТА!“ алармира, че законопроектът за изменение на Закона за административно-териториалното устройство от 12 януари 2024 г. ликвидира селищната система в страната и лишава от възможност за право на глас хиляди българи. В документа е заложено статут на кметства да получат населени места с минимум 300 жители, а не както е в момента – 100. Така 3097 кметства от общо около 4978 села ще бъдат ликвидирани.

Това е поредна стъпка към обезлюдяване на българските села, заяви пред медиите лидерът на АБВ Румен Петков, като посочи, че само за последните две десетилетия държавата ликвидира 1500 училища, 1300 здравни служби над 1000 ясли и детски градини в селата. Стъпката, която се предлага сега, е изключително драматична от задълбочаващия се и добиващ необратимост характер процес на обезлюдяване, добави той.

Общият брой села у нас е 4978, в т.ч., под 100 жители – 1870, 600 села са без население, между 100 и 200 жители има в 727 села, 201-300 жители населяват 500 села. Всичко това е в резултат на ликвидиране на здравна и образователна система, от изгонване на младите хора от населените места, а днес наблюдаваме апогеят на тези действия, каза още Петков.

Пред медиите председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев коментира общата политическа картина, която определи като „последен епизод на битката срещу държавността в България“. Той е категоричен, че Народното събрание трябва да заяви ясна позиция от гледна точка на взаимоотношенията между държавните институции.

Валери Жаблянов подчерта, че взаимоотношенията между Делян Пеевски и президента Радев не са междуличностни, а междуинституционални и от това произтичат тежки последствия за състоянието на българската държавност. Предвид натиска и непрекъснат опит за доминация от водещите в парламента политически сили към останалите държавни институции, Жаблянов изрази съмнение за честността и демократичността на предстоящия европейски вот и подчерта, че общата политическа обстановка илюстрира пълна парализа на българския държавен организъм, илюстрира и налагане на диктаторски методи и практики. Политическите субекти в настоящата криза се намират в тежки и дълбоки зависимости от ендемичната корупция, обхванала българското държавно управление в последното десетилетие, добави той.

Валери Жаблянов коментира и въпроса за предлаганото от правителството решение към Народното събрание за отпадане на таксата за студентите, които се обучават по държавна поръчка. Той подчерта, че това е конституционна мярка, тъй като в конституцията е записано, че образованието в България е безплатно. В същото време обаче, подобна мярка по средата на учебната година, без да се отчита необходимостта от цялостна реформа в системата на висшето образование, е просто предизборен ход от правителството на Денков, който ще постави в тежка ситуация ВУЗ-овете.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.