Новини от ПП АБВ

„ЛЕВИЦАТА!“: Правителството компенсирано ли е АЕЦ „Козлодуй“ от Фонд енергийна сигурност?

от в ПП АБВ Новини 19/06/2024

Методиката за определяне на цените на балансиращата електрическа енергия в Република България трябва да бъдат преразгледани и КЕВР да предизвика обществено обсъждане на тази ситуация, на която станахме свидетели в рамките на месец май – юни и да се вземат мерки, които да не допуснат тежки икономически последствия от липсата на ефективно балансиране на тези цени. Ние сме изправени в ситуация да фалират потребители, да фалират производители да фалират търговци и държавното еднолично акционерно дружество ЕСО да бъде поставено в невъзможност да балансира на Европейския енергиен пазар. Това заяви пред медиите председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев.

„При тази ситуация, на която станахме свидетели в началото на настоящия месец, ние виждаме, че методиката за определяне на тези балансиращи цени на електрическата енергия не работи адекватно, тъй като тя трябваше да постигне баланса между недостига и излишъка в заявеното от потребителите на електрическа енергия индустриални предприятия, производителите на електрическа енергия, независимо от какъв източник от търговците на електрическа енергия и държавния енергиен оператор ЕСО ЕАД, които, реално погледнато, доведоха ситуацията бе изключително тежко напрежение, в което производителите плащат балансираща електрическа енергия като цена, която доближава, а в някои конкретни случаи, и надхвърля въобще произведената електрическа енергия като цена, което води съответните производители към фактически фалит. Потребителите на база на заявката за потребление на електрическа енергия в рамките на съответния период стигнаха до ситуация, в която недостигът или излишъкът, тоест дебалансирането, доведе до налагане на санкционни плащания до над 2000 лв. на мегават часа електроенергия, което е също фалираща предпоставка за съответните потребители. Смятам, че търговците на електрическа електрическа енергия също ще бъдат поставени в изключително тежка ситуация“.

В контекста на енергийната сигурност Паскалев постави акцент и върху изграждането на нови базови енергийни мощности в България, като подчерта, че подходът на българското правителство е неадекватен от гледна точка на възможностите за реализация на гарантиране сигурността на работа на АЕЦ „Козлодуй“ и в рамките на 5 и 6 блок и респективно във възможността за изграждане на 7 и 8 блок в „Козлодуй“.

Лидерът на АБВ Румен Петков отбеляза миналото почти незабелязано в средата на май настояване на ръководството на централа в „Козлодуй“ цената на тока, произвеждан там, да бъде увеличена с 30%. Пак в този период, след политически ажиотаж, КЕВР увеличи цената на тока от „Козлодуй“ с 2,5%.

„И след това някак си се прокрадна на информация, че това искане на увеличение се дължи на смяната на ядреното гориво, че 2,5% няма да компенсират „Козлодуй“ и че компенсацията ще дойде от правителството“.

По този въпрос „ЛЕВИЦАТА!“ ще отправи въпрос по ЗДОИ към министър-председателя за въпросната компенсация на АЕЦ „Козлодуй“ – правителството компенсирано ли е ядрената централа със солидна сума и то от Фонд енергийна сигурност – ако това е така, това е много сериозно посегателство и то, незаконно, върху Фонда енергийна сигурност.

Основавайки се на експертна информация, Румен Петков подчерта драматично по-високата цена на годишен цикъл на ядреното гориво от Уестингхаус.

„От 1 юли 2023 г. до 1 юли 2024 г. ядреното гориво, което сме ползвали, е струвало 113 милиона лева. От 1 юли 2024 г. до 1 юли 2025 г. горивото на Уестингхаус ни струва 191 милиона лева. Тоест всички лъжи в Народното събрание – че ние запазваме цените на ядреното гориво, запазване качеството, запазване технологията, са вече факт и обществото трябва да разбере, че този акт на Народното събрание без конкурс да се достави ядрено гориво, без процедура, която да гарантира нашия социален и икономически интереси и сигурността на работата на централната, всъщност това е пряко посегателство върху националната ни сигурност и обществения интерес“.

Петков припомни също, че до края на април Уестингхаус трябваше да предостави на българската страна цената на строителството на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той смята, че цена е предоставена, но това е скрито от министъра на енергетиката. Петков обясни, че предоставената от Уестингхаус цена за 7 блок е само за ядрения остров – оборудване, невключващо нито турбината, нито строителството, нито помощните съоръжения, което отива на близо 5 милиарда долара. Отделно, „Хюндай“ трябва да извърши целия този спектър от дейности, който предвижда помощното стопанство, хранилищата за свежото гориво сградата, в която ще бъдат разположени реакторите на и тъй нататък. Така цената ще отиде на около 7-8 милиарда долара. Лидерът на АБВ добави, че 5 милиарда е цената на двата реактора, които щяха да бъдат изградени в Белене.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.