Новини от ПП АБВ

„ЛЕВИЦАТА!“ прие предизборната си платформа за предстоящия евровот, с акцент върху мира, солидарността и демократичните ценности

от в ПП АБВ Новини 14/03/2024

„ЛЕВИЦАТА!“ прие предизборната си платформа за предстоящия евровот. На заседание на Коалиционния съвет бяха набелязани основните позиции на формацията, съдържанието на които ще бъде подложено на детайлно обсъждане на експертно равнище и предложено на дискусия в рамките на националните структури на коалицията. Кандидатите за следващия състав на ЕП на „ЛЕВИЦАТА!“, като политическа сила, изповядваща ценностите на свободата, на солидарността, на мира и демокрацията, ще бъдат такива, които да защитават националните български интереси, националната идентичност на българския народ в голямото европейско семейство така, че България да се превърне в уважаван европейски член.

В документа „ЛЕВИЦАТА!“ констатира, че само в рамките на последния си мандат Европейският парламент е превърнал Европейския съюз от отворена общност, в силно рестриктивен военен съюз, с нарушен демократичен политически процес, обща криза на демократичните институции, милитаризация на икономики и растящи военни разходи, засилващ се контрол  върху медиите и открита цензура, отбеляза председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев. Той подчерта, че такова развитие не отговаря на интересите на европейските държави и граждани, превръща се в източник на нови кризи и заплахи за самото съществуване на Европейския съюз и добави, че промени са необходими, но не по пътя на войната и диктата, но по пътя на диалога и участието на гражданите в определяне на пътя и общата политика.

Валери Жаблянов коментира, че предстоящите избори са в момент, когато Европа и европейския проект са на кръстопът и когато управляващото статукво в ЕП е в невъзможност да защити позициите си. Той подчерта необходимостта от обновяване на европейския проект – позитивно, по пътя на неговата демократичност и равнопоставеност на държавите членки. Мир чрез диалог е първата задача на новия Европейски парламент и това е категоричната позиция на „ЛЕВИЦАТА!“, категоричен е Жаблянов. В новия си състав ЕП трябва да постави акцент и върху ревизията на зелените политики, често пъти в разрез с интереса на европейските граждани и интересите на отделните държави членки, особено тези с огромни разлики в икономическото си и социално развитие.

Данаил Георгиев акцентира в програмата на „ЛЕВИЦАТА!“ върху заетостта и доходите и социалните въпроси в Европа, пряко зависещи от работеща индустрия и силна икономика, върху енергийната сигурност и изграждане на нови ядрени мощности, със запазване на добива на електроенергия от въглища и запазване на минното производство в България и Европа. Въпросът с нелегалната миграция, като изключително важен за социалната справедливост и устойчивост на европейските общества, също е един от водещите в политиката на ЕС, както и този за обща селскостопанска политика, посочи Георгиев.

В контекста на глобализация и процесите в тази посока, Румен Петков акцентира върху предстоящия конгрес на СЗО през май и готвеното пандемично споразумение, което на практика лишава обвързаните с него държави от здравен суверенитет. Петков обърна внимание на три основни момента на тревога във въпросния документ.

Първият е, че в конкретни ситуации в преговорите ще участват освен представители на държавите членки, но и корпорации и лаборатории с дейност върху анализи и производства на медикаменти. За разпределянето на формирания целеви бюджет от страните членки обаче липсват гаранции, че той няма да отиде за биохимия на военни лаборатории и компании за производство на оръжия за масово поразяване. Второ – липсват критерии за компаниите, които ще могат да участват в преговорите с право на глас, както и равнопоставеността на преговарящите държави. И на трето място – технологията по структуриране и напускане на този световен пандемичен съюз, където е предвиден срок от две години, като технологичен срок за напускане.

По въпроса за готвеното пандемично споразумение от СЗО, за да бъде възбудена обществена дискусия, „ЛЕВИЦАТА!“ ще инициира срещи с парламентарните групи в Народното събрание, ресорната парламентарна комисия, МЗ, с президентската институция, БЛС, с представители на фармацевтичната общност.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.