Новини от ПП АБВ

На 89-ата година от откриването и освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка представители на АБВ и ЛЕВИЦАТА! отбелязаха деня а бележития връх

от в ПП АБВ Новини 26/08/2023

На 89-ата година от откриването и освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка представители на АБВ и ЛЕВИЦАТА! отбелязаха деня а бележития връх. За да се поклони пред подвига на загиналите в битката за България, там бе и посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова. Пред гражданите на Паметника Шипка лидерът на АБВ Румен Петков прочете част речта на Цар Борис III от онзи  първи ден, в която се казва: „Освобождението на българския народ е най-величавия момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеоза на сбъднатите най-съкровени въжделения, хранени с векове в българската душа“.

Всеки паметник е разрушим. Неразрушима е паметта на поколенията , споменът, който живее в тях и ги вдъхновява за подвиг, заяви Петков.

Такъв невидим паметни трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на Освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите потомци“.

Яница Станчева, кандидат на ЛЕВИЦАТА! за местния вот за Казанлък, подчерта, че опитите за подмяна на историята няма как да успеят, заради паметта и дълбоката почит на българите към освободителите. Само заедно можем да сме силни, подчерта тя.

Посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова изрази съгласие, че днес отчуждението между Русия и България е налице. Но подчерта, че това отчуждение е политическо. Докато народите на двете държави остават силно, исторически и братски свързани.

Има паметници, които внушават чест, признателност и достойнство!

На днешния ден през 1934 г. Цар Борис III открива Паметника на свободата на връх Шипка. Той е издигнат с цел да увековечи подвига на падналите за свободата на България на мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, около което са се разиграли решаващите Руско-турската освободителна война боеве през лятото на 1877 г., които и в крайна сметка решават освобождението на България и нейното бъдеще. Паметникът е част от Националния парк-музей Шипка.

Основният камък на паметника е положен на 26 август 1922 г. и завършва през 1930 година. На 26 август 1934 г. паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от държавния глава цар Борис III.

„…С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ, откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност…“, казва Цар Борис III на Шипка преди 89 години.

 

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.