Новини от ПП АБВ

НС вкара България в международен скандал

от в ПП АБВ Новини 13/10/2023

Председателят на АБВ Румен Петков се срещна с посланика на Сърбия в София Н.Пр. Желко Йович. Фокус на разговорите бе въведеният акциз от 20 лв. за мегаватчас за внос или транзит на руски газ в рамките на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия.

Сръбският посланик подчерта безпокойството си, че допълнителната финансова тежест върху цената на газа ще повлияе върху социално-икономическата среда от гледна точка на общата енергийна несигурност в Сърбия и региона.

За въведения допълнителен финансов товар върху цената на природния газ, идващ от Русия, не са проведени разговори със сръбската страна, отбеляза Желко Йович. Преди въвеждането на 20-левовия акциз, България обаче не е водила съответните разговори, с които да уведоми и останалите държави по пътя на газовия транзит през България. В неведение по въпроса и до днес остават, освен Сърбия, но и Гърция, С Македония, Унгария и Австрия, посочи Петков.

Румен Петков отбеляза, че текстът от Закона, който регламентира акциз от 20 лв. за мегаватчас за внос или транзит на руски газ, е в противоречие с Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). ДФЕС третира взаимоотношението на държавата ни с Гърция, Унгария и Австрия, но ние не можем да имаме различно отношение към Сърбия и С Македония, посочи Петков и добави, че ако горепосоченият текст бъде атакуван в Конституционния съд, той ще падне. Тези груби нарушения на ДФЕС от страна на българския парламент са в ущърб на нашите партньори от Сърбия, Гърция, С Македония, Унгария и Австрия, каза още Петков и добави, че българската държава в стремежа си да накаже Русия в знак на вярност към чужди страни и фактори, наказва партньорски държави и отгоре на това – в закононарушение. Румен Петков обаче е на мнение, че основният мотив за подобни, широко непопулярни мерки, от страна на българското държавно управление и който мотив остава в сянка, е провалът на приходната част на бюджета – сериозно доказателство за некадърността на Асен Василев и близкия му съратник Румен Спецов, обясни той.

  • БЕЛЕЖКА:
  • БЕЛЕЖКА:

Рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“ работи с руски природен газ и ползва годишно около 400 млн. куб. м., което означава 4 млн. мегаватчаса. Това означава, че българските граждани ще бъдат натоварени допълнително да платят 80 млн. лв. Близо 1 млрд. евро допълнителен финансов товар пък отнасят Сърбия, Гърция, С Македония, Унгария и Австрия.

 Всеки газ, който влезе в Турция, по пътя към Европа минава през „Турски поток“ – как определяме коя част от газа през тръбата е руски и коя – с друг произход.

Смущаващ е запис в Закона с който се забранява на територията на страната да се внася суров нефт с произход от Русия на цена по-ниска от котировката по Platts. Така Народното събрание ни задължава да си купуваме скъп руски нефт, с което обслужваме чужди, а не български интереси и с което допълнително увеличаваме цените на горивата в страната.

 

 

 

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.