Новини от ПП АБВ

Президентът Георги Първанов представи книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“

от в ПП АБВ Новини 18/04/2021

Георги Първанов, президент на България (2002-2012), представи книгата си „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“. Събитието продължи близо три часа в присъствието на десетки съпартийци, политици и интелектуалци.

„Някакъв автор беше написал „Абе, и той откога взе да пише?“, а пък аз в политиката съм на приливи и отливи, но в науката в писането съм цял живот, каза с усмивка Първанов. Колегите от екипа ми знаят, че даже политическите речи съм предпочитал сам да пиша, да си поема отговорността. Тъй че съм пишещ човек. И се докачам на тази тема. Тази книга също съм я написал сам – отначало докрай нося своята отговорност“.

„Има много неща, които могат да обяснят защо един човек, който е бил в политиката, посяга към перото. Някой трябва от време на време да се обажда, за да изчиствам изтляващата историческа памет“, каза още Първанов. Той изрази надежда един ден синовете му, както и неговите внуци, да посегнат към тази книга – за да опреснят спомените си.

„Аз държа на тезата си, че президентът е силен не със своите правомощия, а със своето влияние, със своя авторитет, и тук са неговите лостове и възможности за въздействие“, смята Първанов. Стремял съм се през годините да го докажа, стремял съм се да бъда необходимия социален коректив, затова имам своите 30-ина случая на вето по време на двата мандата, когато това се налага, допълни той. „Защото се налага да наложиш вето и заради противоконституционност, но и заради това депутатите да вършат по-качествено своята работа“, каза Първанов.

„Работил съм с три правителства в пълните и мандати. Специално искам да подчертая изключително ползотворната ми работа с премиера Симеон Сакскобургготски“, каза Първанов.

За историята не е маловажно да се знае, че спасяването на нашите медицински сестри в Либия има един мит, който витае – че този въпрос е решен от президента Саркози и неговата съпруга Сесилия, заедно с финансовата помощ от арабски лидер, каза Първанов. „Не отричам, напротив, подчертавам и съм признателен за ролята на френското президентско семейство. Но да се разберем, скъпи приятели, драги сънародници, заслугата си е наша, българска“, каза още Първанов.

Ние, българските държавници, политици и дипломати, изработихме план за действие, който наложихме на Европейския съюз и на други наши западни приятели и, стъпка по стъпка, постигнахме очаквания резултат, добави той.

„Това е едно мемоарно произведение, което по същество е мащабно политико-исторически, аналитично и публицистично повествование, което по напълно естествен начин е своеобразно продължение и обобщение на много от вижданията и тезите на автора, застъпени в неговите предходни книги“, каза проф. Борислав Борисов. По думите му „наличието на субективния момент в този тип издания е неизбежен и в тази книга също присъства, но, както отбелязва нейния автор, тя има преди всичко документален характер – като споменът допълва картината и детайлите на обстановката“.

„Като деец на Българската социалистическа партия и като неин ръководител, преминал през нелеки изпитания, президентът Първанов осъществи два успешни мандата като съблюдаваше точно духът и буквата на конструкцията. Той уплътни конституционните правомощия на президента – нещо, което други президенти не сториха“, каза проф. Пламен Киров.

„Срещата с миналото, стъпването по жаравата на миналото носи емоции. Тази книга е раздвоена между страстта на историка Георги Първанов и документите, с които той борави. В същото време, има едно пристрастие една самопреценка по отношение на това как стоя аз в миналото, какво съм направил, обръщайки се към паметта“, коментира проф. Валери Стефанов – директор на Университетското издателство, под чието лого излизат мемоарите на Първанов.