Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Александър Николов дължи ясни отговори на обществото

от в ПП АБВ Новини 06/02/2022

Принуден съм да информирам министъра за фактите, каквито са. На 3 февруари (четвъртък) от 9 часа сутринта новото ръководство на „Булгаргаз“ управлява компанията (някой го е излъгал, че са влезли чак в петък). Но това е дребнотемие.

28 януари, петък, по общественодостъпна информация от газов хъб „Балкан“ имаме продадени всичко под 6000 мегаватчаса. Понеже министърът се колебае между мегават и мегаватчаса, това е 570 500 м2 газ. Т. е. излишъците от тогава, до следващия петък, са се увеличили десет пъти.

2 февруари са продадени 2000 мегаватчаса.

3 февруари – встъпването в длъжност на новото ръководство – са продадени 10 000 мегаватчаса на газов хъб „Балкан“.

4 февруари – 12 000 мегаватчаса.

5 и 6 февруари – по 30 000 мегаватчаса (минимум чиста печалба 1,8 млн. евро).

Въпроси:

  1. Кой и как определи цената от 150 лева на мегаватчас (за сведение на премиера, за първи път в света цял ден на борсата цената е една и съща – 150 лева на мегават)? И някой трябва да обясни този феномен.
  2. Остава впечатлението, че купувачите са определяли цената, а не продавачите. Това също е лесно проверимо и очаквам с нетърпение и надежда да бъда опроверган.
  3. Защо не насищаме хранилището в Чирен, а продаваме нашия евтин газ на братята румънци (газът в България е най-евтин в Европа – 55 евро на мегаватчас, в Румъния достига 100 евро на мегаватчас. Кои са милионерите, това знае министърът и новият шеф на „Булгаргаз“).
  4. Министърът потвърди, че източват „Чирен“. Защо не промени заявката за съхранение, а позволи източването? Къде е програмата за съхранение при извънредни ситуации, с които ни плашат постоянно, в т.ч. и на първо място министър-председателят?

Тези въпроси имат своите ясни отговори, но министърът ги дължи на обществото. И ако не ги даде той, ще трябва да ги дадем други хора. Не защото влизаме в сговор с някой, а защото се борим за интереса на българските граждани и българската икономика.

Заплашени сме „Булгаргаз“ да сключи договор за доставка на 500 млн. куб. м. втечнен газ на изключително висока цена. И всички действия, които се предприемат през последния месец по енергетиката, ни карат да се плашим, че някой иска да съсипе „Булгаргаз“ в този му вид, за сметка на доставка на скъп газ за икономиката. Казвам го сега и ще го повторя, когато една шайка безбъдници тръгнат за „оттатък“.

P.S. Никога не съм бил вицепремиер и категорично отхвърлям номинацията, която ми беше направена от Александър Николов. Не защото той не познава нашата история, а защото аз съм човек, който не желае нищо в бъдеще.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.