Новини от ПП АБВ

Румен Петков и д-р Пламена Заячка се срещнаха с Н. Пр. д-р Желко Йович, посланик на Сърбия в България

от в ПП АБВ Новини 21/04/2021

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка се срещнаха с Н. Пр. д-р Желко Йович, извънреден и пълномощен посланик на Република Сърбия в България. Във фокуса на разговорите бяха темата за туризма и енергетиката.

Д-р Заячка подчерта пропуските за България от това, че сръбските граждани не успяха да се възползват от прекрасния зимен сезон, поради неадекватните мерки на нашето правителство. Въпреки, че Сърбия от пет месеца не изисква ПСР тестове за българи, българските граждани трябва да представят тест на връщане в България. Това убива туризма и в двете посоки, независимо от дадените възможности от сръбска страна, провалът е на правителството на Борисов, коментира още лидерът на АБВ-Младежи. Д-р Пламена Заячка добави, че и сега губим шанса да привлечем интереса на сръбските туристи към нашето Черноморие, които така или иначе те през годините не познават добре. Тя посочи, че България трябва да разгърне максимално широка рекламна кампания в западната ни съседка за възможностите, които предлага нашето Черноморие и да предприеме необходимите действия за нормален достъп на сръбските граждани до територията на Р България.

Румен Петков посочи, че е необходимо предприемането на всички мерки за гарантиране на енергийната сигурност и на първо място, газовата сигурност. Опитите да се правят внушения за спиране на доставките за тръбен газ за против интересите и на България, и на Сърбия, каза той. Петков изрази безпокойство, че българското правителство не извървя пътя по рестартиране на проекта „Белене“, което създава енергийна несигурност в целия регион.

В рамките на срещата бе изразено и общо безпокойство от напрежението в Украйна, което също може да повлияе върху газовите доставки.