Новини от ПП АБВ

Румен Петков по БНТ: Голямото и силно решение е левите партии и патриотичните организации да се обединят (ВИДЕО)

от в ПП АБВ Новини 12/05/2021

45-ото Народно събрание беше парламент на многото лъжа, грозните спекулации с очакванията на хората за справедливост и едно опростачване. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Лъжа е защото много грозно се лъга, че ще бъдат премахнати Специализираният съд и прокуратура и ще бъде преместено звеното за защита на свидетелите. Това всъщност не стана. Сега всички тези, които лъгаха от февруари, ще кажат, че не им е стигнало времето. 4 часа се обсъждаше в парламента субсидията на партиите дали да бъде 1 лв. или 8 лв. За мене по-важна тема усещането за справедливост. Времето изкуствено беше хабено. Имаше 2.5 часа почивка във втория ден на парламента. Казвам тези неща, за да сме наясно, че тези промени можеха да бъдат направени и атмосферата в прокуратурата и обществото можеше да бъде друга. Това не се направи съзнателно. Излъгани бяха по най-грозни я начин сънародниците ни в чужбина, че ще има избирателен район „Чужбина“. Няма да има, независимо от замаха в Народното събрание, че ще има. Избирателен район има, когато има брой мандати и се гласува. Ще видим каква ще бъде разликата в активността“, посочи Петков.

„Не считам, че това решение за броя избирателни секции е осили с ясна договорка например избори на 21 януари следващата година, защото тогава встъпва в длъжност новоизбраният президент и до 21 януари да има една законодателна програма, която да позволи реализацията на тези законопроекти, за които всички юнашки се биехме в гърдите. За съжаление това не стана. Сега ще правим избори в един период от 11 юни до 11 юли, в което се провежда световното първенство по футбол. Мисля, че голяма част от нашите съграждани със и извън страната ще останат малко встрани от политическия дебат и изборът няма да е така политически мотивиран. Ако интересът се мотивира от това Пешо да плюе Тошо и Тошо на другия ден да казва, че Пешо лъже, мисля, че вървим зле“, допълни той.

Петков е категоричен, че голямото и силно решение е левите партии и патриотичните организации да се обединят.

„Не мисля, че много голямо достижение е машинното гласуване. Това трябва да бъде отчетено в Изборния кодекс, но друго няма. Много се надявам борисовщината да не доведе до едно пренапрягане на обстановката, което да опорочи и предизборния период, и изборния ден. Отново заявихме, че голямото и силно решение е социално ориентираните – левите партии и патриотичните организации, да се обединят. За съжаление в БСП няма такива нагласи. Ще търсим решения, което да позволи в следващия парламент да доминира силата на разума над това, което гледахме и което за щастие си отиде. Водим такива разговори. Не е прилично нашите партньори да бъдат оповестявани без тяхното съгласие“, посочи Петков. „Предизборната кампания започна още през февруари. Тъпанът, пръчката и камерата са водещото, а не политиката. Надявам се това да приключи юли. Последните две народни събрания ме карат да се гордея, че вече не съм в изпълнителната власт“, заяви той. „Голямото престъпление е, че никой не обърна внимание, когато ние от АБВ предоставихме преди 3 години на министър-председателя една книжка, която представя дописките на посланиците и консулите от освободителния период, където много ясно си пише за българска територия и българско население. Ние казахме тогава, че Гърция пишат договор с Македония, а ние подписахме само един документ, който изразява само добри намерения и нищо друго. Сега се чудим защо така. До голяма степен ние сме си виновни за това. Очаквам, че учените няма да доведат до обостряне на отношенията ни със Сърбия и Гърция, защото правителството ни се провали в разговорите ни със Северна Македония“, посочи той.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ТУК

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.