Новини от ПП АБВ

Румен Петков по ФОКУС: Създаването на район „Чужбина“ е грозна спекулация със сънародниците ни зад граница

от в ПП АБВ Новини 28/04/2021

Румен Петков, лидер на ПП АБВ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: След като Слави Трифонов обяви, че от „Има такъв народ“ ще върнат мандата за съставяне на кабинет още преди да им бъде даден от президента, държавният глава неизбежно ще го връчи в сряда, но, както бе обещано, на секундата ще го получи обратно. Така мандатът остава в полето на президента и той трябва да реши на кого да го даде. Няма възторжени очакващи сред останалите политически субекти, защото за всеки един от тях е ясно, че освен кратко суетене работещо правителство не може да се излъчи. Хипотезата за предсрочни избори е реалност, дори защото депутатите са се заели в комисии със спешни промени в Изборния кодекс, за които обаче си дават сметка, че макар и приети след поредица баталии, в пленарна зала могат да бъдат отхвърлени. Всяка партия си е внесла изгодни ней предложения и по тях среща масивния отпор на останалите. Така представяното единение на партии от протеста 2-3 седмици по-късно е блед спомен, който дори на момент вече не се възкресява. Какво да очакваме от такава актуална политическа картина, която се рисува в 45-я парламент и извън него? Наш гост е лидерът на политическа партия АБВ Румен Петков. Изненадва ли ви случващото се в 45-я парламент?

Румен Петков: Честно казано да, и в не най-приятен вариант особено от първите дни, когато скандалите бяха много грозни. Обръщенията, взаимоотношенията бяха в такава степен неприлични, че не бих си позволил да ги нарека махленски. И това за съжаление продължава да ерозира доверието в институциите. Не можеш с този език да имаш претенциите, че искаш да върнеш авторитета на институциите и държавността. Не може по Борисовски да бориш борисовщината. Така няма как да стане и много се надявам българските граждани да видят всичко това и на следващите избори, които са съвсем предстоящи, да гласуват с разума си и да гласуват в името на своя, на обществения и на националния интерес.

Водещ: Решенията, които започна да приема този състав на Народното събрание, са доста хаотични и, боя се да го кажа, силно неадекватни. Вие виждате ли смисъл в тях?

Румен Петков: Ами вие сте любител на меките изрази в сравнение с мен. Но нали разбирате, че когато дивият популизъм и вулгарната лакомия взимат връх, това няма как да не отвращава. Не може хората на Христо Иванов да искат 10 хиляди лева депутатска заплата, на другия ден да лъжат, че не са я искали, а от отсрещния тротоар Мая Манолова да предлага 1 400 лева заплата на депутат. Знаем, че има мярка – по депутатските заплати се изчисляват и други заплати. И това става пред очите на хората. При очевиден живот на Събранието не повече от месец, вече са внесени повече от 60 законопроекта. И някой лъже избирателите, че иска да решава проблеми. Оставам настрани, че след като никой не иска мандат, след като всички разбират, че няма да реализират мандат, да внасят такива законопроекти, те разбират, че това Народно събрание вече си е заминало, и вместо да кажат: „Народно събрание е с диапазон един месец ние ще приемем само най-необходимото“, те се хвърлят в такива законодателни лабиринти, първо, които хората няма да могат да осмислят, и второ, посягат върху фундаментални решения. Ние от АБВ още на другия ден след изборите казахме: първо, закриване на Специализирания съд и прокуратура; второ, извеждане на звеното за защитените свидетели, охрана на защитените свидетели от главния прокурор при министъра на правосъдието, където е създадено, където му е мястото заедно с Охраната на съдебната власт; трето, промени в изборното законодателство, които да създадат усещане у гражданите, че ще има повече ред и сигурност в обективната оценка на изборния процес и обективното преброяване; и четвърто, генерална смяна на Централната избирателна комисия. И с това ангажиментите на това Народно събрание трябва да приключат. Всичко останало е див, подчертавам още веднъж, популизъм или слугуване на нечии интереси, които всъщност представляват портмонетата на тези политически партии, които ги обслужват.

Водещ: Г-н Петков, вашите предложения за Специализирания съд и прокуратура очевидно не са разчетени съвсем по този начин, а напротив, предлагат ги като промени в Антикорупционния закон, с които на практика напълно да се осакати дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), и предвиждащи блокаж на дела за 3 млрд. лева. Забележете, 3 млрд. лева.

Румен Петков: Блокажът на делата е много неприличен акт. Това не е корупционна стъпка на депутатите. Това е посегателство на депутатите върху работата на съда. А друг е въпросът, че когато ние преди 5 години предупреждавахме, че КОНПИ в този си вид е тежка, тромава, неконтролируема структура, никой не пожела да ни чуе. И част от тези, които днес искат да атакуват КОНПИ, тогава бяха бурни поддръжници на КОНПИ в този му вид. Но късата памет на обществото ги подкрепи и днес те яхат отново обществени нагласи и настроения, обслужвайки собствените си портмонета. И това е грозновато. Не се прави по този начин. Аз много се надявам, повтарям още веднъж, нормалният, почтеният, интелигентният български гражданин да види всичкото това безумие, което му се изсипва на главата, защото за много кратък период това Народно събрание прие два противоконституционни акта: първо, налагането на мораториум върху кадровите решения във всички държавни институции – ами те вързаха ръцете на новоизбрания председател на Народното събрание и на президента. Защо? Какво налага това? Когато миналата година септември настоявах аз лично и някои колеги от БСП ми се сърдеха, БСП да напусне незабавно парламента и да обяви, че от днес нататък всички концесии и кадрови решения в държавните предприятия и тези с държавно участие имат нелегитимен характер БСП си остана в парламента. Постъпи грозно към хората. Те легитимираха тези решения. И днес видите ли те и Мая Манолова искат мораториум. Е, хубаво, след 2 месеца или 3 месеца, или 5 месеца, оставям настрани неграмотния акт, с който ГЕРБ атакува пред Конституционния съд това парламентарно решение, Конституционният съд ще го отмени. Хубаво би било, ако Конституционният съд може да се произнесе преди изборите, за да видят избирателите кои са хората, които сега газят върху Конституцията. Второ, противоконституционно решение е и това да бъдат привиквани председателите на съдилища на 3 месеца в Народното събрание. За какъв независим съд ще говорим и кои ще бъдат точно адвокатите, които ще разпитват председателите на съдилища? И това е също противоконституционно решение. Аз много се надявам и то да бъде атакувано по съответния ред. Но когато се правят такива грозни, подчертавам – грозно популистки неща, някак си хората трябва да разбират, че някой ги лъже, и лъже, и лъже. Аз когато казах по средата на кампанията, че Мая Манолова по време на местните избори, преди тях излъга най-юнашки със съзнанието, че лъже, че няма да прави политически проект, година по-късно тя направи политически проект, разбира се, без да й мигне окото, и това някак си се възприема от определен брой хора. Тоест, ние за съжаление съучастваме в лъжата, подкрепяме лъжата и после се питаме що така е станало. Е, защото ние я допускаме като част от поведението на политиците.

Водещ: Много надежди се възлагаха на „Има такъв народ“ за правителство, но ако трябва тук да сме откровени, те бяха лицемерни, защото някой трябваше да опере пешкира и да поеме цялата тежест на хаоса. Връщането на мандата също не отрезви политиците. Защо? Не могат ли да си говорят помежду си?

Румен Петков: Веднага трябва да кажа, че всички – и ГЕРБ, и БСП, и „Дай, България“-„Взе България“, както и да се казват, съзнателно товареха „Има такъв народ“ с: „Трябва да направите правителство на всяка цена. Отговорното решение е да направите правителство“. Ами на Мая всичките хора се изредиха да обясняват, как трябва да стане правителство, щото те така и нямат парламентарна група. Там всеки си внася законопроекти, кой както му хрумне и си гони адвокатските интереси. Но казвам, за да е ясно – претоварването с очаквания на „Има такъв народ“ беше съвършено съзнателно и целеше да създаде у обществото впечатление: „Ето, видите ли, вие ги подкрепихте, те сега трябва да направят правителството“. И въпреки, че от „Има такъв народ“ казаха много ясно: „Нямаме необходимото мнозинство и не искаме да бъдем в такава степен зависими от другите“, бе изкаран целият арсенал на „анализаторите“ да обяснят, как „Има такъв народ“ трябва да направят правителство. Ми да го възложат сега на БСП, пък БСП да направи правителство – какво лошо има? Те са казали, че не щат с БСП. Е, нали е отговорно да имаме днес правителство, хайде.

Водещ: Въпросът е, че и предсрочните парламентарни избори притесняват.

Румен Петков: Плашат.

Водещ: Те едва ли ще донесат решение. И дали няма да повторят картината, дали няма да я влошат? Защо само това успява да излъчи българският народ?

Румен Петков: Как да коментирам аз народа? Народът това избра. Много се надявам сега да види, какво е избрал. Аз бих искал да кажа само две думи за изборното законодателство. Районът „Чужбина“ – аз от години говоря, че различните избирателни райони при така действащата уредба дават различна представителност. Например във Видин 21 477 души се представляват от един народен представител. Тоест, има 85 908 граждани, които имат право на глас, има 4 мандата. В 24 район в София град 28 236 избиратели се представляват от един народен представител. Нали разбирате, че като население е много повече, щото гражданите до 18-годишна възраст, които нямат право на глас в 24 район в София са поне 2 пъти повече в сравнение с тези във Видин. И ние имаме тотална несправедливост към гражданите в различните райони от гледна точка представителността им в Народното събрание. И сега се решава, че ще се прави Район „Чужбина“. На какво основание? Първо, добре е загрижеността ни за сънародниците зад граница, аз мисля, че трябва да се погрижим и за живущите в България. Но това е грозна спекулация със сънародниците ни зад граница. Кой ще определи броя на мандатите в района? Ами ако имаме независим кандидат в Район „Чужбина“, как точно ще му оформи инициативния комитет, как ще се регистрира? Ами ако в Турция имаме 8 независими кандидати в Район „Чужбина“, какво правим? Тези неща всичките като ги пишем, нали, трябва да приемем „Х“ мандата, аз нямам куража да прогнозирам колко трябва да бъдат мандатите в един такъв Район „Чужбина“, но те трябва да се вземат някъде от България – откъде ще ги вземем? Очевидно, че от тези райони, които са с по 4-ма народни представители няма как да се вземат, щото такава е нормативната уредба – минимум 4 мандата в избирателен район. И какво, ще направим още по-голяма тежестта като вземем от София по един, така още по-непредставени ще бъдат гражданите на Варна, на Пловдив, на София, на кой? Правят се неща, които са спекулативни и които заблуждават хората. Решението е много просто: правим единна партийна листа в пропорционалните райони и останалото са мажоритарни кандидати. Уж се отиде един ден към мажоритарни кандидати – Район „Чужбина“ е един мажоритарен кандидат Район Чужбина“ ще има един мажоритарен кандидат в Турция и един в Белгия, и един в Америка, или какво ще правим? Тоест, създават се предпоставки, които утре няма да имат отговор, които нямат перспектива. И пак казвам, спекулира се с усещане т о на българите в чужбина, че това е грижа към тях. Не, това е проблем за тях.

Водещ: Защо се прави, г-н Петков, какво е обяснението ви ?

Румен Петков: Популизъм. Аз казах, този парламент почва с див популизъм и вулгарна лакомия – о т заплатите о т 10 хиляди лева до заплатата о т 1 400 лева, до района в чужбина. Сега всички тези, които са вносители, ще обясняват на сънародниците ни зад граница: „ Е т о виждат е ли, ние как се грижим за вас, вече има Район „Чужбина“ – ами да обяснят на пенсионерите ни що мрат о т глад. Преди 2 години кат о умряха о т плевенско село о т студ двама възрастни хора на никой не му трепна ок о т о. Кат о си говорим за такъв тип загриженост, какво стана с всички т ези дела, които се водеха? Ми катастрофата в Своге докъде ни доведе? Кой е виновен за тези, де т о ги издавихме в Бисер и във Варна? Ние тези неща не виждаме, но решаваме генерално въпроса с Избират елен район „Чужбина“. Скъпите ни сънародници в чужбина трябва да знаят, че това е прах в очите. Пак питам: имаме независим кандидат в Бурса в Район „Чужбина“, какво правим? Мажоритарен. Той няма да е мажоритарен, той прост о ще е независим кандидат в Бурса. Ми че той си е направил 25 хиляди гласа кат о стой та гледай. И тези неща някак си не се виждат, не се чуват. Но това са сложни въпроси, които аз не знам вносителите дават ли си сметка накъде бутат нещата.

Водещ: По тези въпроси никой не говори, г – н Петков. Вие сте първият, о т кого т о г о чувам. А за ремонт на избирателния закон се говори о т 2 седмици в този парламент. И първо т о, кое т о се заговори, беше за Район „Чужбина“. Това беше първото.

Румен Петков: Да, точно така. Що т о всеки си мисли, че от чужбина ще получи едни десетки хиляди гласове, като им каже, че имат избират елен район. А с какво гласът им не се отчита днес? Аз питам, продължавам да питам. Независим кандидат в Район „Чужбина“ в град Бурса или в Истанбул – какво правим? Даваме ли си сметка накъде бутаме нещата? Ами кат о сложат двама независими кандидати във Велика Британия, примерно в Лондон или един в Германия, ние разбираме ли, че можем да изберем 20 души без да сме им виждали очите през последните 20 години като независими кандидати, и които, ако ги изправиш на Дунав, няма да могат да ти кажат къде е Видин, къде е Силистра. Отиваме в такива популистки действия, които ерозират държавността. Аз неслучайно дадох примера с Видин единият мандат или 21 хиляди гласа, и София 24 район – 28 хиляди гласа. Не виждаме ли, че в момента имаме неравнопоставеност в представителността на гражданите на България в Народно т о събрание? И за това говоря 7-8 години, и никой не иска да г о чуе. Ние правим промени в изборно т о законодателство на крак, ад хок, и се боя, о т хора, които няма хал хабер, че решават съдбата на държавата и общество т о кат о цяло. Съжалявам, че говоря емоционално, но аз г о изживявам. Щото пак казвам, знаем ли колко цигани живеят в Германия или в Холандия? Ами кат о вдигнат един независим кандидат там, какво правим ?

Водещ: Избират си г о.

Румен Петков: Ами разбира се.

Водещ: Избират си го хората.

Румен Петков: И прост о правят се в такава степен необмислени неща, че ме е страх да си помисля, докъде може да се стигне. Аз дадох пример а: първите 3 дни – две противоконституционни решения. И тези хора, които взеха противоконституционните решения, що т о първо ги внесоха, второ, ги взеха, ще имат претенции разбира се и в следващия парламент. А стремежът да се отблокира всичко, кое т о КПКОНПИ е запорирал? Аз се чудя, а аз съм човекът, който е изразявал най-остри резерви срещу КПКОНПИ.

Водещ: Аз затова ви поканих.

Румен Петков: Но да замразиш всички заведени дела, че аз поне знам случаи с няколко циганина, които имат висящи преписки и дела в КПКОНПИ, и днес ние им казваме: „Момчета, всичко, което сте изкарали с джебчийство във Франция, в Германия, в Англия, вече българската държава няма претенции към него“. По-лошо, казваме на нашите партньори във Франция, в Германия и Англия, и другаде разбира се, Холандия и т.н.: „Нашит е цигани ще идват, ще ви крадат, ще се приберат с откраднат о т о при нас, и никой няма да им търси сметка“. Това казват тези вносители. Освен че очевидно обслужват и други интереси.

Водещ: Говори се за спиране на дела срещу олигарси за 3 млрд. лева …

Румен Петков: 3 млрд. лева са за 7-8 души, недейте си мислите, че общо са 3 млрд. лева. Това са неща, които много смущават, и неща, които з а съжаление никой не иска да чуе и да разбере. Нали, всички сега ще се ударят в гърдите и ще кажат: „Скъпи сънародници в чужбина, ние ви направихме избират елен район“. Браво. Кат о не знаят, да извикат някой да г о питат. Има достатъчно подготвени и компетентни хора. То тук популизмът е водещото. Ами тази комисия, която я направи Мая, за 5 дни какво ще разследва? За 5 дни тази комисия ще влее 3 фабрики, ще атакува енергетиката ни, ще атакува газовата ни сигурност, ще атакува медиите, защото всичко това е шоу – тази комисия няма никакво намерени е да свърши за 5 пари работа. Но шоуто трябва да продължи, както се казва във великата творба.

Водещ: Г-н Петков, силно притеснителен въпрос се задава: ако 46-тия парламент повтори 45-ия, накъде ще продължаваме?

Румен Петков: Аз тогава ще си задам въпроса: прав ли бях като се опитах и успях да аргументирам синовете ми да живеят в България и да работят тук? Това е първото нещо, което ще ми връхлети. Защото моите деца са тук, работят тук и се гордея с това. Но не знам докога, защото зададеният от вас въпрос честно казано ме плаши.

Водещ: Той е много реалистичен.

Румен Петков: За съжаление.

Водещ: Благодаря ви за този анализ и за времето, което ни отделихте.

Румен Петков: Боя се, че няма за какво.

Водещ: Такава е картината. Не ние я рисуваме, ние я показваме такава, каквато е.

Румен Петков: Приятна вечер на нашата аудитория и ви благодаря много за откровените и прями въпроси, които задавате. За съжаление, в по-голяма част от медиите те липсват, и затова се взимат и такива решения. Защото обществото не длъжно да бъде вътре в тази материя.