Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Смяната на ръководството на БЕХ е положителна и много закъсняла стъпка

от в ПП АБВ Новини 24/07/2021

Смяната на ръководството на БЕХ е положителна и много закъсняла стъпка. Това заяви пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков и добави, че при достатъчно енергични действия могат да бъдат решени положително кадровите проблеми в „Булгартрансгаз” и „Ай Си Джи Би“.

„Искам да посъветвам най-любезно началника на „Булгартрансгаз” да спре да търси хора, които да интервенират мен и други функционери на АБВ да не се занимаваме с „Булгартрансгаз”. Продължавам да питам президента, премиера и министъра на енергетиката как гледат на заплахите, отправяни към българска медия от името на „Ай Си Джи Би“. Ако не получа отговор в най-кратък период от време, ще трябва да питам Европейската комисия. Ще я информирам и предоставя цялата информация, с която ние разполагаме. Нали една от битките беше да гарантираме спокойствието на медиите? Мълчанието на държавните институции сега могат да обезсмислят битката за свободата на медиите генерално в дългосрочен план“.

Петков коментира и някои от конкретните имена в холдинга.

„За пръв път в историята на българската енергетика начело на холдинга, който носи цялата отговорност на управлението, се поставя като изпълнителна фигура човек, който няма нищо общо с енергетика. От петимата определени ще спра вниманието на две ключови фигури. Едната е г-жа Ива Петрова – председател на борда на БЕХ. Това е изключително силно решение. Това е човек с много богат опит, с несъмнена почтеност, човек, който познава българската енергетика в детайли. Тя е човекът, който действително може да направи прозрачна, публична и от обществен интерес реализацията на проекта „Комотини-Стара Загора“. Ние продължаваме да считаме, че газовата връзка „Комотини-Стара Загора“ няма да бъде приключена в рамките на годината“.

Румен Петков отново припомни, че ръководството на „Ай Си Джи Би“ продължава да не казва крайна дата на въвеждане в експлоатация на газовата връзка „Комотини-Стара Загора“.

„Това е една от малкото причини, поради които настояваме за освобождаването на българската страна на ръководството на „Ай Си Джи Би““. Втората кандидатура е на Веселина Канатова Бучкова – изпълнителен директор на БЕХ. За да не затъвам в цветни определения , това е люпилня на кадри адвокатската кантора на заместник-министъра на правосъдието Иван Демерджиев, в която е адвокат г-жа Веселина Бучкова, впечатлява с потенциала си. Смущаващо е решението от заместник-министър на правосъдието до изпълнителен директор на БЕХ. За пръв път в историята на българската енергетика начело на холдинга, който носи цялата отговорност на управлението, се поставя като изпълнителна фигура човек, който няма нищо общо с енергетика. Това смущава професионалните среди и задава въпроси. С каква цел изпълнителните функции се поверяват в ръцете на абсолютно неподготвен човек“.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.