Новини от ПП АБВ

Румен Петков: Това Народно събрание ще остане в историята с най-големите измами от ‘90-а година насам

от в ПП АБВ Новини 05/05/2021

Това Народно събрание ще остане в историята с най-големите измами от ‘90-а година насам. Това коментира пред медиите председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той посочи серия от примери в потвърждение на това.

„Първата измама – носител „Демократична България“, е район „Чужбина“. Район „Чужбина“ няма да има. Тук са излъгани всичките ни сънародници, които живеят зад граница и излязоха да гласуват. Излъгани са и тези, които не гласуваха. Да кажеш, че има район „Чужбина“, без да има брой мандати в него, значи просто няма такъв район. Лъже се скандално – със съзнанието, че това е лъжа, че тя е гнусна, че се спекулира със стремежа ма хората да имат идентификация на народното представителство. Съвършено и съзнателно се лъже. Втората лъжа е внесеният проект за нова Конституция. Ако този проект бъде прегледан, ще констатира, че в него има серия противоконституционни текстове. Всички текстове, които засягат лустрацията, са противоконституционни. Лъжат ни, че ще сменяме Конституцията. Така няма как да бъде сменена. Оставям настрани идеите, които са вътре – противоестествени, противообществени, противоинституционни, като разделянето на Висшия съдебен съвет на две – съдийски и прокурорски. Става дума за откровени лъжи и спекулации. Третата лъжа е битката с прокуратурата и издевателствата на главния прокурор. Това Народно събрание ще го изпратим в историята, но ние ще си остане, със Специализирания съд и Специализираната прокуратура. Тези, които сега ни излъгаха, че ще променят нещата, ще ни лъжат още два месеца, че ще влязат в следващото Народно събрание, за да променят нещата. Те показаха, че не искат“.

Петков коментира, че за краткия си живот 45-ият парламент прие рекордно много противоконституционни текстове.

„Отиващото си, отишлото си вече Народно събрание ще стане в историята с няколко неща. За единица време прие поредица противоконституционни текстове. Единият е свързан с налагането на мораториум върху назначенията. За съжаление, това няма да стане ясно преди изборите. Когато бориш борисовщината по борисовски, някак си не е прилично. Мисля, че трябва да разберем, че или искаме да сме правовата европейска България, или сме изправени пред заплахата в пъти да увеличим закононарушенията, институционализирано чрез Народното събрание. Този текст ще бъде обявен за противоконституционен от Конституционният съд. Решението да бъдат викани на три месеца председателите на съдилища също е противоконституционно. Дали някой ще е атакува този текст в Конституционния съд, не знам, но той е противоконституционен“.

Румен Петков отново коментира видимата липса на приоритети в работата на парламента.

„Днес на темата „1 лев“ се отделиха 6 часа. Целият ден в Народното събрание има много изчерпателни дебати. Всички си даваме сметка, че това не е въпросът, а това е техниката да бъдат бутнати сериозните въпроси настрани. На 5 април аз съм предложил първия законопроект да бъде изваждането на звеното за „Защита на свидетеля“ от подчинение на главния прокурор и връщането му в Министерството на правосъдието. По този начин главният прокурор и гражданите щяха да разберат, че атмосферата е друга. Всичко, което това Народно събрание направи, е да обслужва Иван Гешев и този начин на поведение на главния прокурор“.

По повод състава на ЦИК Петков коментира, че Борисов си е дръпнал тези протестиращи, управлява ги ръчно до ден днешен и сега си вкарва през тях хора в Централната избирателна комисия.

„Трябва да изразя едно смущение от предложенията за Централна избирателна комисия. Мутрите предлагат г-жа Росица Матева, която на свой ред се явява съпруга на г-н Матей Матев, който е новият председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той е чедо на Борисов, Борисов го реализира, а тук го реализира Мая Манолова. Ако те имат пълнолетни деца, не знам защо сме ги пропуснали и не сме ги направили кандидати за народни представители. Г-н Матев беше адвокат на синдиците на КТБ. По този нагъл начин да се демонстрира зависимостта на г-жа Манолова към г-н Борисов – освен благодарност, че я избра за омбудсман, аз не виждам повод“.

Пред медиите Петков съобщи, че ПП АБВ ще отправя предложение към президента Румен Радев и парламентарно представените партии в Народното събрание за горещ одит на гласувалите с машини.

„Идеята е 20 % от секциите да бъдат ръчно преброени, контролните разписки за машината за гласуване – пуснати в съответната уран и резултатът да бъде сравнен с машинния протокол. За да може да е убеден гражданинът, че контролът върху гласуването е ефективен. Нали разбирате, че иначе така шумно прокламираното видеонаблюдение – постоянно наблюдение, видеонаблюдение в секциите, при гарантирано само машинно гласуване няма много голяма стойност. Видеонаблюдението винаги е имало стойност, когато става дума броене на бюлетини и оформяне на протоколи“, каза Петков и добави, че предложението е с много висока степен на гаранция при преброяването.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.