Новини от ПП АБВ

Румен Петков в Плевен изрази съмнение, че има извършени хидравлични изпитания на газопровода „Комотини-Стара Загора“, независимо, че му прерязаха лентата

от в ПП АБВ Новини 12/07/2022

Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че има извършени хидравлични изпитания на газопровода „Комотини-Стара Загора, независимо, че преди седмица се проведе официалната церемония по откриване на съоръжението. Пред медиите в Плевен той обясни, че според регламента на ЕК компанията, която извършва въпросните тестове преди газопровода за заработи на пълен капацитет, трябва да е независима и от поръчителя (българското правителство), и от изпълнителя (гръцката компания „Авакс“). Протоколи от тази задължителна процедура липсват, което на практика означава, че газопроводът „Комотини-Стара Загора“, който трябва да захранва 1/3 от потреблението у нас и да свали цената на газа чувствително, няма как да заработи, въпреки, че лентата му беше прерязана.

В контекста на газа и сигурността на доставките Румен Петков коментира също, че отношението към „Булгаргаз“ и „Булгатрансгаз“ показва съзнателна политика и стремеж за тяхното ликвидиране. Тръбната доставка на горивото поставя „Булгатрансгаз“ в трудната възможност да обслужва кредите си – дружеството в момента е с 300 млн. лв. задължения.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.