Новини от ПП АБВ

Румен Петков: За цената на газа да не ходят да търсят Иван Иванов, а в „Булгартрансгаз“, у Иван Костов и у „Ай Си Би Джи“ – с няколко ареста въпросът ще се изясни веднага

от в ПП АБВ Новини 25/09/2021

В Плевен Румен Петков започна темата енергетика по време на пресконференция с анонс, че на 9 октомври АБВ организира Петия международен форум по енергетика, в който са поканили за участие представители на Виенския енергиен институт, представители на българските институции, на синдикатите и работодателските организации. Целта е да се направи публичен дебатът за състоянието на енергийната сигурност на нашето общество и икономика.

Трябва да кажа, че ако не видим, че бяхме много грубо измамени преди 15 години като Европа, като свят, с натягането на задължението за изграждането на ВЕИ-та, значи нищо не сме видели. Нас ни лъжат, някой богатее на наш гръб, ние плащаме юнашки и 10 години по-късно трябва да видим резултата. В световен мащаб за изграждане на ВЕИ-та, са инвестирани на 10 трилиона евро. В резултат на тази инвестиция от над 10 трилиона евро ВЕИ-ата произвеждат 1.8 % от произвежданата в световен мащаб ел. енергия, т.е. огромни инвестиции, никакво производство. Тези инвестиции ги плащаме ние с вашата аудитория и ги плащаме и сега. Само във Федерална република Германия за последните 7-8 години са инвестирани 250 млрд. евро в изграждането на ВЕИ-та. Резултатът е оскъпяване в пъти на ел. енергията и забележите 2 % ръст на въгледвуокисите“, каза още Румен Петков.

„Ние като Европейския съюз трябва да намерим силите да посочим с пръст и поименно тези, които ни натресоха ВЕИ-ата. Да им се потърси политическа и друга отговорност, защото ние и в момента в България плащаме изключително скъпа енергия на ВЕИ-ата“, каза Румен Петков. По думите му най-скъпа е енергията в „Марица“ 1 и „Марица“ 3.

Той настоя да се потърси отговорност на този, който е продал „Марица“ 1 и „Марица“ 3 на братята американци.
„Той се казва Иван Костов и това всички го знаят и начина, по който подписа договора. С този договор той задължи всички следващи правителства и поколения българи да плащат изключително скъпа ел. енергия. Не днес да тичаме в КЕВР, да влизат прокурори и всякакви шарлатани там, където не трябва, а да се влезе в дома на Иван Костов, да си го вземат и да си говорят с него защо продаде Марица 1 и 3 по този начин. Да се върне ЕК 15 години назад и да види поименно кой внесе доклада, който ни задължи да изграждаме ВЕИ-ата, как беше взето решението, защото ги плащаме и досега. Всички с едни зоологически ентусиазъм квичим, че енергията и газът са скъпи, без да си дадем сметка, че това всичко сме си го причинили, ние самите.

„Когато говорим за цената на газа, продължава никой да не иска да види корупционната схема в изграждането на връзката с Турция. Повтарям от Турция тръбата позволява влизане в България на 15 млрд. кубически метра газ. Тук цялата вина е в „Булгартрансгаз“. Тръбата, която изгражда Булгартрансгаз е направена така, че да може да поема 20 млрд. кубически метра годишно, т.е. тя е доста по-голяма от входната тръба. Другите 5 млрд. няма откъде да дойдат. Тръбата входната е тази, приемащата е тази. Толкова. Не знам дали ви прави впечатлени – всички обичат „Булгартрансгаз“ с някои дребни изключения. Служебни министри, предходни министри, Майчето ходи с една шайка депутати по-предния парламент, предния парламент дума не стана за „Булгартрансгаз“. Всеки нормален човек би трябвало да се впечатли и много се надявам нормалните хора в България да са повечко. Сега в момента инструмент за рекет е гръцката връзка, или така наречения Интерконектор Гърция – България. Две години показваме снимки, че тръбите стоят в калта, че в тръбите тече кал, че проектът е забавен повече от година и тази госпожа Теодора Георгиева не я познавам жената, продължава да си е началник на този проект и взима има няма 10 хил. месечна заплата. Да е жива и здрава, но там се граби в особено големи размери. Откъсната беше премахната връзката за Димитровград и връзката за Кърджали, но цената на проекта остана същата. А цената на двете връзки общо възлиза на над 8 млн. евро. Що се чудим, че е скъп газа? Как няма да е скъп, като скъп го правят Булгартрансгаз и Ай Си Би Джи. Тези тръби просто вашите колеги трябва да отидат по нашите страници и форуми ги има. Те са пълни с кал. Тези тръби утре ще гърмят. За цената на газа да не ходят да търсят г-н Иван Иванов. За цената на газа да отидат в „Булгартрансгаз“, да отидат у Иван Костов и у „Ай Си Би Джи“ и с няколко ареста въпросът ще се изясни веднага“, каза още Румен Петков.
Той и попита защо „Майчето“ и една шайка около нея ходят да квичат пред КЕВР? „Защото КЕВР рушвети не раздава. Колкото и да висят там, ще си висят и утре, и вдругиден, и ще си ходят с празни джобове. От КЕВР какво искат? КЕВР изчислява по формули, КЕВР изчислява по заявки“, каза още Румен Петков.

Според него влизаме в предизборна кампания, в която Христо Иванов отново ще уволнява Иван Гешев, отново ще закрива специализираната прокуратура съда и специализираната прокуратурата, а в следващия парламент като отиде главния прокурор, Христо Иванов няма да е там.
„Мая Манолова ще продължава да сваля цените на газа, ще продължава да громи корупцията. Тя в следващия парламент няма да влезе, така че тази част от спектакъла ще ни бъде спестена“, заяви още лидерът на АБВ.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.