Новини от ПП АБВ

Д-р Мариана Тодорова: Необходима е правилна политика за финансиране на висшето образование

от в ПП АБВ Новини 29/03/2016

Държавата създава предпоставки за един порочен механизъм – университетите да търсят количеството, а не качеството, заяви народният представител от ПГ на АБВ и член на Образователната комисия към парламента д-р Мариана Тодорова по време на кръглата маса по проблемите на образованието. Повече тук!

Д-р Мариана Тодорова изрази своето несъгласие, че не съществува проблем с качеството на образованието. „Самият факт че имаме само един университет в Топ 1000, защото ние се намираме на европейския и световния пазар, е показателно, че имаме проблем с качеството. Необходима е правилна политика за финансиране”, каза Тодорова.

Според нея е добра стъпка да се обвърже качеството на образованието с финансирането, но това трябва да се случи плавно. По думите ѝ са необходими адекватни законодателни норми. „Мисля, че е време за един нов Закон за висше образование, тъй като това е 50-ата поправка, която се прави”, добави тя.

На трето място стои волята за промяна в самите университети, издигането на престижа и не толкова гъвкавото тълкуване на академична свобода. „Трябва да се спре с това безразборно разкриване на филиали, с това да се разкриват престижни специалности в университети, които нямат такъв профил”, добавиМариана Тодорова.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *