Новини от ПП АБВ

АБВ организира V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“

от в ПП АБВ Новини 28/09/2021

АБВ организира V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, съвместно с Виенския център за Ядрена компетентност и с участието на изтъкнати български и световни специалисти, съобщи пред медиите председателят на партията Румен Петков. Той подчерта важността на събитието, предвид ситуацията, пред която е изправена българската енергетика.

„Факторите, които ни доведоха до организацията на форума, са три. Очевидно задаващата се енергийна криза от гледна точка на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „Булгартрансгаз“ и „Ай Си Джи Би“ да осигурят нормалните доставки, договаряни в годините назад както по линия на традиционните договори с „Газпром Експорт“, така и с доставката на азерски газ, така и нормалното функциониране на газ на LNG. На второ място: цената на тока, парното и газа – компоненти, които създават абсолютна несигурност и в обществото, и в икономиката. Никак не е случайно, че част от стратегическите за България предприятия – и Комбинатът за цветни метали в Пловдив, и някои от машиностроителните заводи обявиха, че при тези ценови равнища няма да могат да работят нормално и ще са принудени да затворят. В това състояние е практически цялата икономика. Битът няма да издържи, хората с най-ниски доходи ще са обречени на мизерия“.

Петков посочи, че у нас повече от 30% от населението живее в условията на енергийна бедност и по такъв начин създадените предпоставки и в Европа, и в света, ще доведат до колапс на икономиката и на обществата. В България няма обективна оценка на наличния потенциал и липсва политическа воля за създаване на гаранции за енергийната сигурност на обществото, икономиката и държавата, подчерта той. Румен Петков е категоричен, че проектът АЕЦ „Белене“ най-накрая да бъде осъществен.

„Навлизаме в ситуация, в която Първи и Втори блок на „Белене“ са недостатъчни. Трябва незабавно да преминем към създаване на всички предпоставки за изграждане на Седми и Осми блок в „Козлодуй“. Вече не сме в ситуацията или „Белене“, или „Козлодуй“, а „Белене“ и „Козлодуй“, защото затварянето на въглищните централи практически ще ликвидира базовите мощности“.

Председателят на АБВ коментира, че заявеното от Асен Василев за АЕЦ „Белене“ – че проектът не отговаря на сеизмиката – е престъпление към енергийната сигурност на България.

„Белене“ е преминал стрес теста след „Фукушима“. Преминава стрес тест през 2012 г., който е защитен в Международната агенция за атомна енергия във Виена. „Белене“ е единственият проект в света, който има 40% запас по сеизмика. Да се говори, че площадката не е одобрена, са гнусни лъжи. Същият г-н Василев казва, че трябва да се борим да удължим живота на 5-и и 6-и блок в „Козлодуй“. Става дума за застрашителна за обществото неграмотност“.

Петков постави под съмнение нормалността на Зелената сделка.

„В световен мащаб като общество бяхме принудени да реализираме изключителни инвестиции в т.нар. ВЕИ. Анализът показва повече от 10 трилиона евро инвестиции във вятър и мъгла, в резултат на което тези „мощности“ произвеждат 1,8% от енергията на света. Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да видим факторите в ЕС, които ни принудиха да изградим тези мощности – огромни пари, без никаква ефективност“.

Румен Петков подчерта също, че ситуацията с газа в България е откровено лоша.

„Повече от година и половина предупреждаваме, че с престъпни средства и хватки се удължи срокът за изграждането на газовия интерконектор България-Гърция. Последните декларации, които бяха направени преди месец-два, декларират, че през декември строителството ще бъде завършено. Нашата оценка е, че удължаването на срока за строителство е криминално. Със завършването на строителството обектът трябва да бъде предаден на Българската държавна компания. С Акт 15 следва да започне процедурата по въвеждане на обекта в експлоатация“.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.