Новини от ПП АБВ

Книгата „Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов инструмент“ на проф. Любомир Халачев бе представена в Литературния салон на АБВ

от в ПП АБВ Новини 27/09/2021

Книгата „Шапката на Ниночка или Културата като мощен финансов инструмент“ на проф. Любомир Халачев бе представена в Литературния салон на АБВ. С представянето на книгата се дава старт и на есенния Литературен салон на АБВ.

Представянето на книгата започна лидерът на АБВ Румен Петков. Той отбеляза, че в този сборник има няколко неща, които на пръв поглед ги разбираме, но когато са така осмислено, синтезирано и ясно поднесени, те добиват плът.
„Добиват това съдържание, до което трябва да се докосне всеки от нас, който иска да имаме интелигентно общество, уважавани институции и просперираща държава. В тази книга всъщност на броени страници е казано за нашето образование и наука това, което за 30 години не сме чули в нашите Народни събрания. В тази книга е написано какво е образованието за една нация, какво е културата и културно-историческото наследство за една нация и за една държава, какво трябва да бъде нашето отношение не толкова и не само като бюджет, а като уважение и почит към тях“, каза още Румен Петков.

Той обяви, че е прочел книгата миналата седмица.

Румен Петков обърна внимание на един момент от книгата на проф. Любомир Халачев. Той визира текста, в който се разказва как Микеланджело приключва творбата си Мойсей, го е ударил по коляното с думите: „Говори“. „Разсъжденията на човека, общественика Любо Халачев продължават с „…не му казва – танцувай, не му казва – рисувай, не му казва – играй, не му казва – пей, а му казва – говори. Разбирането в някои от статиите е, че общуването много куца. За съжаление еманация на опростачването са последните ни два парламента. Първоначално си мислих, че е добре да подарим една книга на всеки един от 240-те дупатити. След това се замислих без някой да има самочувствието на Микеланджело, в отминалия парламент с влизането си, който и депутат да видиш, не трябваше да му се каже – говори, а трябва да му се каже – млъкни“, каза още Румен Петков.

От своя страна проф. Любомир Халачев каза, че книгата е събрала размисли, есета, които са конкретно ориентирани към културата, към киното в началото и въобще за живота. Проф. Халачев подчерта, че културата не е ходенето на опера или по музеите веднъж в месеца.
„Може би най-малко е това, а начин на общуване. Ако културата изчезне въобще от нашия живот, ние няма да умрем веднага, но ще започнем много тежко да живеем и след много кратко време ще започнем да решаваме въпросите с тояги по улиците“, каза още проф. Халачев. По думите му атмосферата на културата е много фина. „Културата постепенно последните 30 години изчезва. Ако не я задържаш, ако не я насаждаш непрекъснато в обществото, тя изчезва“, каза още авторът на книгата.
Според него най-важното, че да се общува нормално, трябва да можем да си говорим.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.