Новини от ПП АБВ

Георги Първанов по БНТ: Темата за общата история с Р Северна Македония отпадна в позицията на КСНС

от в ПП АБВ Новини 12/01/2022

Тихомълком темата за общата история с Република Северна Македония отпадна с документа, приет на Консултативния съвет за национална сигурност. Това заяви в „Денят започва“ Георги Първанов, президент на Република България в периода 2002 – 2012 г.

Той определи консенсуса, постигнат на съвета, като положителен знак към българското общество. Но в половината от приетите точки в документа след КСНС България потвърждава привързаността си към предишните приети документи, които са единствено пожелателни и с липса на конкретика, изтъкна Първанов.

„Тъпчем на едно място, въртим на празни обороти и най-фрапиращото нещо, което се случи, е тихомълком снетата тема за общата история“, каза той.

Вместо това, според Първанов, е трябвало да дефинираме въпроса за общата история в позицията след КСНС и ясно да запишем, че общата история с РСМ е от Средновековието, през Възраждането до началото на 20-и век и че тя се състои в българското национално самосъзнание. И още – да допълним, че сега хората в Република Северна Македония се чувстват различно и България уважава тази различност.

Той допълни, че не подценява идеята, лансирана от Румен Радев, че трябва да браним правата на българите в югозападната ни съседка, но в конкретния случай голямата тема за нас е историята и ние трябва да вземем решение по този въпрос.

Георги Първанов беше категоричен, че не е необходим референдум по въпроса с Република Северна Македония, защото това е работа на дипломацията. Той коментира, че натискът отвън за решаването на този въпрос не е от значение.

„Аз искам да помогнем на Скопие и на Република Северна Македония, не защото Брюксел или някой друг ни натиска, а защото ние сме най-близките народи тук, на Балканите. Ако ние не си помогнем, кой друг да ни помогне? Трябва да кажем „Стига!“, да се замислим и да видим как ще излезем от тази ситуация“, каза той.

Според Първанов е изключително важно да възстановим приятелския диалог със Скопие и в този смисъл планираното посещение на премиера Кирил Петков е стъпка напред.

По повод напрежението между Русия и Украйна Георги Първанов е на мнение, че България не трябва да допуска разполагането на допълнителни военни сили или оръжия на своя територия. Според него страната ни трябва да запази неутралитет в отношенията между НАТО и Русия.

По думите му България се доказва като коректен натовски партньор в много операции зад граница, но когато става дума за Балканите и за нашия регион, не трябва да заемаме твърда страна.

Той изрази надежда, че напрежението между Алианса и Москва по повод Украйна ще се реши на масата на преговорите като се възстанови добрият диалог от близкото минало.

В енергиен план Георги Първанов се обяви в защита на спрените проекти за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. Според него азерският газ е от полза в кризисни ситуации като сегашната, но възможните количества за доставка не са големи.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.