Новини от ПП АБВ

Инициативният комитет, създаден по повод 35-годишнината от освобождаването на Сергей Антонов, представиха второто издание на книгата „АТЕНТАТЪТ СРЕЩУ ПАПАТА”, написана от италианския адвокат проф. Джузепе Консоло

от в ПП АБВ Новини 09/06/2021

Представителите на Инициативния комитет, създаден по повод 35-годишнината от освобождаването на несправедливо обвинения Сергей Антонов, представиха второто издание на книгата „АТЕНТАТЪТ СРЕЩУ ПАПАТА”, написана от италианския адвокат проф. Джузепе Консоло. Сред имената в Инициативният комитет, председателстван от Явор Цаков, са председателят на АБВ Румен Петков, Ралица Негенцова – председател на Висшия адвокатски съвет, проф. Валери Стефанов – директор на Университетско издателство „Св. Климент Охридски” и Людмил Попов – дипломат.

Проф. Джузепе Консоло, в  директна видео връзка от Рим, каза, че причината да напише тази книга е желанието да покаже истината такава, каквато е.

„Изразявам своята благодарност към българските власти, които навремето ми дадоха възможността да защитя и да изкарам на бял свят истината за този процес. Историята и специално тези събития, които са се случили, трябва винаги да останат в нашите сърца. Най-вече да не се повтори това, което се случи навремето. От друга страна аз до ден днешен съжалявам и трябва да продължим да се борим и да не оставяме нещата така, защото един убиец какъвто е Али Агджа, който освен, че извърши това чудовищно покушение срещу папата, оскверни името на една цяла нация. В крайна сметка той си се измъкна, остана в голяма степен безнаказан. Но животът на засегнатите от процеса българи беше изцяло променен и петното върху нацията беше хвърлено. Това не трябва да го забравяме и трябва да продължаваме да се борим за чистотата на името както на България, така и на нашите съотечественици“.

Председателят на АБВ Румен Петков подчерта необходимостта от реабилитация на държавно равнище по случая с несправедливо обвинения българин.

„Нямаме отговор като държава какво сме направили за обвинения в съучастие за атентата срещу папа Йоан Павел Втори. За да сме честни пред себе си, трябва да кажем, че клеветите срещу България, освен от чужди централи, имаха и откровено български привкус. Когато днес говорим с нашите италиански приятели, никой никога не е изразявал съмнение за честта и доброто име на България или за участието на България в атентата. В началото на 90-те години българи на най-високи държавни позиции подкрепяха идеята, че България е в основата на атентата срещу папата. Тези неща не бива да ги премълчаваме, ако искаме да се откровени със себе си. Проф. Консоло знае какво му е коствало поемането на защитата. За да сме честни пред себе си, в многото разговори с представители на Ватикана на въпроса – всъщност вие какво направихте за този клетник Сергей Антонов? – няма отговор. Нямаме отговор като държава, като институция и това е срамно. Ако някой си мисли, че ние сме изчистили името на България, това за мен е един незаслужен ентусиазъм“.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова подчерта, че тя и колегите й български адвокати високо ценят изключителните заслуги на проф. Консоло за възтържествуване на истината и справедливостта в процеса срещу Сергей Антонов.

„Само преди дни се навършиха 40 години от стрелбата на Али Агджа срещу папа Йоан Павел Втори. Разследването и разгорещените спорове, свързани с покушението, ще бъдат запомнени и десетилетия ще останат като „процеса на века“. Стотици хиляди страници са изписани за този процес, стотици хиляди страници се мъчат да покажат каква е истината от различни гледни точки в една много трудна и деликатна политическа обстановка, в която се развива този процес на деня. Мисля, че няма да са прави тези, които мислят, че 40 години по-късно няма какво да се каже още. Защото за нас, българите, в тази история има един много ключов момент и той е свързан именно с името на България. Не случайно нееднократно проф. Консоло заяви – основната цел за мен в този процес беше не само да постигна положително решение за Сергей Антонов, а да измия петното от лицето на една страна, която нямаше никаква вина за този процес. Агджа е действал сам. Това е истината. Съвсем ясно, съвсем категорично, това трябва да бъде изводът от този тежък процес, на който и Сергей Антонов се оказа и една от жертвите“.

Дипломатът Людмил Попов, който по онова време е бил временно оглавяващ българското посолство в Рим, разказа, че проф. Джузепе Консоло е бил подложен на огромен натиск от всякакъв характер, включително и със заплаха за живота му, защото е поел защитата на Сергей Антонов. Но увереността му в невинността на българина не го е разколебала.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.