Новини от ПП АБВ

ЛЕВИЦАТА! остава на Паметника на Съветската армия толкова, колкото е необходимо

от в ПП АБВ Новини 17/08/2023

ЛЕВИЦАТА! и днес заяви позицията си за запазването на Паметника на Съветската армия и историческата памет на България. Формацията се противопостави на провокациите и на натиска от столичните кмет, Областен управител и политическата десница за премахването на монумента от центъра на София. Тази сутрин пред мемориала се събра ръководството на коалиция ЛЕВИЦАТА! и граждани. Подкрепата си заявиха и представители градската организация на БСП и Възраждане.

Пред медиите Мая Манолова заяви, че вдигнатият от ЛЕВИЦАТА! палатков лагер в защита на Паметника на Съветската армия преди 9 дни ще остане там толкова, колкото е необходимо – докато опасността от унищожаването му изчезне. Тя отбеляза, че това е последен отчаян опит на десницата за политически предизборен дивидент, чрез унищожаване на паметта.

Румен Петков подчерта, че тези, които искат унищожаването на Паметника на Съветската армия, са същите, които вдигнаха паметници на летците, бомбардирали София през Втората световна война, избили над 4500 мирни граждани и разрушили над 12 000 сгради. Хора, без родова и обществена памет. Тези хора трябва да бъдат спрени заради бъдещето на София, на България и на децата ни, отбеляза Петков.

Татяна Дончева припомни, че събарянето на Паметника на Съветската армия се инициира от наследниците на реститутите и наследниците на Държавна сигурност. Никой народ не може да избяга от своята историческа съдба – тя е такава, каквато е, добави Дончева.

Валери Жаблянов отбеляза, че Паметникът на Съветската армия е мемориал и на Първа, Втора и Трета български армии, воювали срещу германския нацизъм в състава на Трети украински фронт. Той добави, че 30 години българската десница руши и подчерта, че българската памет за победата над нацизма няма как да бъде унищожена.

Председателят на Коалиционния съвет на ЛЕВИЦАТА! Костадин Паскалев подчерта, че защитата на Паметника на Съветската армия е защита на българското достойнство и памет и национална идентичност.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.