Новини от ПП АБВ

На среща със Синдикалната федерация на служителите в МВР „ЛЕВИЦАТА!“ предложи възможните решения на ключови въпроси в сектора

от в ПП АБВ Новини 06/06/2024

По покана за разговор с ръководството на Синдикалната федерация на служителите в МВР, „ЛЕВИЦАТА!“ предложи възможните решения на ключови въпроси в сектора, по отношение на личния състав, кадровото и ресурсно обезпечаване, подготовка и сигурност на служителите.

Лидерът на АБВ Румен Петков постави акцент върху общата атмосфера в Министерството на вътрешните работи и отбеляза, че тя има пряко отношение към атмосферата в обществото. Недокомплектът в МВР също е сред въпросите, които трябва да потърсят спешно решение.

„В отделни случаи служителите на МВР са прекалено агресирани, за сметка на атмосферата в системата и за сметка на отношенията на държавата към нейните служители. Агресията идва в три посоки и на първо място – уволнения на служители, които са достатъчно солидни в работата си, но не са отговорили на нечии очаквания, като, например, местно политическо ръководство или други местни фактори. Подобни примери оставят впечатлението, че именно в резултат на сериозния подход на тези служители (като, например, към купуване на гласове или друг вид дейности, описани в НК) се проявява това отношение към тях“. Като пример Петков посочи случаят отпреди няколко дни с началника на РПУ-Павликени“.

Румен Петков отбеляза също липсата на дейности по превенция на престъпления и синхрон на работа между местните звена на МВР и общините, като за пример посочи работата с деца и семейства по отношение на наркоразпространението и наркоупотребата, лесния достъп до дрога и други обществени ситуации, в разрез със закона.

Петков коментира и натиска върху служители на МВР, чиито действия в момент на изпълнение на служебните им задължения, често и необосновано, се определят като „полицейско насилие“. Тук е и ролята на синдиката, който да ги защити.

Недокомплектът в МВР е въпрос от изключителна сериозност, но той не намира място в дневния ред нито в Народното събрание, нито в НСОРБ. Недокомплектът в системата товари изключително много състава със задължение и работно време, изтъкна Петков и изрази съмнение, че държавата успява да компенсира това пренатоварване при служителите на МВР.

Татяна Дончева постави фокус върху конкретика по отстраняването на началника на РПУ-Павликени Иван Тодоров. Според нея усилията му в посока пресичане на търговията с гласове в местния вот е довело до подобна развръзка. На среща с главния секретар на МВР му е било предложено или да подаде оставка от заеманата позиция, или да стане редови полицай, като изборът бил ограничен до Благоевград и Велико Търново. В резултат на това, налице е огромно обществено недоволство в Павликени, започната е подписка в негова защита, а Иван Тодоров е постъпил в болница. Дончева отбеляза, че въпросът е принципен и намесата на политически сили в МВР не може да бъде напълно избегнат, но все пак има мярка в натиска върху личния състав на МВР.

Д-р Пламена Заячка, водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ в 24 МИР София и кандидат за евродепутат, подчерта растящите социални неравенства в европейски мащаб и острата необходимост от изравняване на „двете скорости“ в Съюза и към сближаване на жизнените стандарти, в случая, конкретно за системата на МВР.

„Работещите трябва да получават еднакво заплащане за равен труд, на сходни работни позиции. В Европейския парламент ще работим за постигане на решение за въвеждане на единни европейски критерии за осигуряване на оборудване, обучение и достъп до сигурност и за единен стандарт за брой полицаи на глава от населението, за брой полицаи на единица територия, както и за улесняване на бюрократичните процедури“.

На финала на срещата Синдикалната федерация на служителите в МВР и представителите на „ЛЕВИЦАТА!“ се обединиха около факта, че нормативната уредба, по която работят служителите на силовото ведомство, е доведена до абсурд – нормативните и поднормативните актове са повече от 1 000. „ЛЕВИЦАТА!“ пое ангажимент за анализ и нормативите да бъдат сведени до минимум, което да даде възможност за ефективност в работата служителите на реда.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.