Новини от ПП АБВ

Представители на „ЛЕВИЦАТА!“ се срещнаха с Йен Дзиенцюн, пълномощен министър на китайската мисия в София

от в ПП АБВ Новини 16/05/2023

Представители на „ЛЕВИЦАТА!“ се срещнаха с Йен Дзиенцюн, пълномощен министър и зам.-началник на посолството на Китайската народна република, зам.-ръководител на мисията в София. Във фокуса на срещата бяха поставени въпроси за взаимоотношенията на партийно равнище между „ЛЕВИЦАТА!“ и Китайската комунистическа партия, въпросите за мира и сигурността в района на Балканите и Черно море. От китайска страна бе изразено убеждението за това, че не бива да се допуска светът да бъде въвлечен в нова Студена война. Черно море трябва да остане зона на мир и да не се превръща в сцена на военни действия, а отговорността за това е на държавите, които са част от Черноморския басейн и граничат с него.

В рамките на срещата бе постигнато съгласие около необходимостта от нова динамика на българо-китайските взаимоотношения и изразено желание за разширяване на обема на китайските инвестиции в България. На България се гледа като на важна държава, член на Европейския съюз, с изключително благоприятно местоположение за развитие на транспортните коридори и поради това китайската страна потвърди своя интерес към изграждането на големи обекти от транспортната инфраструктура. Йен Дзиенцюн подчерта волята на Китай да бъдат преодолени последствията от Ковид ограниченията, които бяха наложени в двустранните отношения и да бъде запълнен вакуумът, останал след пандемията.

Двете страни акцентираха върху взаимния интерес от развитието на общи политически и на културни и образователни инициативи, от изграждане на механизъм за обучение и подготовка на състава на „ЛЕВИЦАТА!“, двустранна обмяна на опит, както и запознаване на структурата и изграждане на социализма с китайска специфика.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.