Новини от ПП АБВ

Румен Петков и Петър Първанов бяха гости в Самоков по повод 260 години от написването на „История славянобългарска“

от в ПП АБВ Новини 18/06/2022

Председателят на АБВ Румен Петков и зам.-председателят на партията Петър Първанов бяха гости на събитията, които отбелязват 260 години от написването на „История славянобългарска“ от св. Отец Паисий Хилендарски в Самоков. Те поздравиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кмета на общината Владимир Георгиев, Негово преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия.

Началото на Паисиевите дни в Самоков бе поставено с премиерата на спектакъла „Паисий” на Ансамбъл „Българе” – вълнуващо представление, заредено с много емоция и патриотизъм, което проследи, чрез танц и визуални ефекти, живота на Хилендарския монах и написването на „История славянобългарска”.

„Малката книжица“ на светия Отец полага началото на българското Възраждане, векове след процъфтяването на Самоковската книжовна школа, на Самоковската художествена школа, родила над 100 изтъкнати зографи и блестящи образци на живописта и дърворезбата, хилядолетия след просветителската работа на Самоковската епархия, изиграла значима роля в запазването на българския език и дух.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.