Новини от ПП АБВ

Румен Петков по Nova NEWS: Служебният министър на енергетиката не гарантира доставките на газ

от в ПП АБВ Новини 22/08/2022

Служебният министър на енергетиката не гарантира доставките на газ. Колкото до кредита, който държавата даде на „Булгаргаз“, половината от него вече е заминал. Това коментира по Nova NEWS председателят на АБВ Румен Петков.

„Когато танкерът с втечнен газ влезе през Турция и се види, че цената му е 400 млн., ще се разбере, че половината държавен кредит за „Булгаргаз“ е заминал, без да имаме гарантирано цялото количество газ за октомври. Сякаш министърът вятър го вее на бял катамаран, той не разбира, че не гарантира доставките на газ“.

Петков отново подчерта, че АБВ е за диверсификация на доставките на газ за България, която да гарантира газовата сигурност и газ на най-ниска цена.

Румен Петков каза също, че 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ имат гориво до 2026 г. „Ние сме платили 5 млн. долара на „Уестингхаус“ да направят анализ на горивото си, без него експремиерът иска да принуди централата да влезе в режим на диверсификация. Такава може да има само при гаранция на доставката и при най-ниска цена. Днес цената в договора с „Газпром експорт“ е 130 евро на мегаватчас. Унгария е на същата тръба като нас, има вече по-ниска цена, увеличиха доставките си и подписаха стратегически договор за бъдещето“, посочи той.

Председателят на АБВ аргументира подкрепата на партията за Стефан Янев, като заяви, че Янев притежава решимостта да наложи ясни и публични правила и критерии и действията му да са продиктувани от националния интерес, а не от чуждия диктат.

ЦЕЛИЯ РАЗГОВОР ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО ТУК

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.