Новини от ПП АБВ

Петър Първанов: Планът за възстановяване и устойчивост, касаещ Перник, крие много рискове за града

от в ПП АБВ Новини 23/08/2022

Областният председател на ПП АБВ в Перник и заместник-председател на партията Петър Първанов ще изпрати  утре открито писмо до министрите на енергетиката и еврофондовете, до кметовете на Перник и Радомир, предприятията от стоманопреработващата промишленост в региона и ръководителите на училища и детски градини. Писмото ще бъде подписано от Първанов в качеството му на общински съветник и ще алармира за опасностите, които „дебнат“ Перник, заради недоглежданията в плана за възстановяване и устойчивост. Това обяви Петър Първанов на пресконференция на която присъства и председателят на ПП АБВ Румен Петков в Перник.

„Планът за възстановяване и устойчивост“, касаещ Перник и начините по които регионът да се справи с изискванията по зелената сделка, са просто един аматьорски написан текст, пълен с грешки. На близо 27 страници са изписани десетки общи приказки, от които могат да се извадят само няколко по-сериозни и свързани пряко със състоянието на енергийната картина в Перник, каза Петър Първанов и допълни: „Според този план се предвижда да се дадат 10 000 слънчеви отоплителни инсталации. Тази цифра е и за Стара Загора и за Кюстендил. Никой обаче не казва на какъв принцип ще се разпределят по домакинства. Ще се плащат ли или не – нищо!“

Няма никаква яснота около бъдещето на ТЕЦ „Република“. Пише, че ТЕЦ-а трябва да е декарбонизиран до 2026 година, като премине на работа 50% газ и  50% метан. Дали обаче собствениците на това дружество са съгласни да теглят такива огромни заеми, за да се съобразят с плана, ще има ли някаква помощ за тях Няма яснота. Факт е обаче, че  никой не може да ги накара насила да го направят.

Ако се стигне до затварянето на ТЕЦ-а никой не казва как ще се отопляват болници, детски градини, училища. Хората може да намерят някакво решение за домовете си как да се отопляват, но какво ще се прави със социалните домове, училищата, детските градини?! Ще се затварят ли?

Недоразуменията не спират до тук, твърди Петър Първанов. Според него в „Плана за възстановяване и устойчивост“ са посочени и други частни металообработващи фирми от област Перник, които също трябва да декарбонизират до 2026 г., но не се уточнява как ще стане това, на какъв принцип и най-вече дали е реалистично.

„В плана няма и ред за това как ще се рекултивират мините, ако се стигне до тяхното затваряне.“ – каза още Първанов.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.