Новини от ПП АБВ

Румен Петков участва в дискусия на тема: „Конституцията от 1991 г. – Основа на българската държавност и право” по повод годишнината от приемането на Конституцията на Р България

от в ПП АБВ Новини 12/07/2023

Председателят на АБВ Румен Петков участва в дискусия на тема: „Конституцията от 1991 г. – Основа на българската държавност и право” по повод годишнината от приемането на Конституцията на Р България. Форумът  бе организирана от Фондация „Солидарно общество“. В изследване, представено от Георги Пирински, депутат в Седмото Велико народно събрание от миналата година, което има изключително стряскащи показатели – 77% от населението не познават конституцията, 82% са убедени, че законите и конституцията не се спазват, 38% показват безразличие, 25% страх и отчаяние.

Румен Петков отбеляза, че ерозирането на партиите и растящото недоверие към институциите е ярък признак за срива на демокрацията.

„С действията си последните Народни събрания и правителства демонстрират пред обществото готовност да вършат груби нарушения на конституцията и на законите – примера с отстраняването на шефа на КЕВР, отстраняването на шефа на Сметната палата, обявени от Конституционния съд за неконституционни, участието на Кирил Петков в правителство, бидейки канадски гражданин, само показват на нормалните почтени български граждани, че депутати и министри са готови да се изживяват като хора неподчиними на българските закони. И дори тези факти трябва да ни накарат да се замислим, всъщност, за подсъдността на тези престъпници, защото погазването на конституцията е престъпление, погазването на законите е престъпление. И както трябва да съдим с най голямата жестокост нарушителите на Закона за движение по пътищата, така още по жестоки трябва да бъдем към депутатите и министрите, които показват на обществото готовност да показват закона. И това обяснява 38 те процента, които демонстрират безразличие и особено тези 25% страх и отчаяние. В резултат на всичко това имаме нелегитимен парламент с 40% обществена представителност, защото много по малко от половината от българските граждани са гласували“.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.