Новини от ПП АБВ

Румен Петков в Стара Загора: Решението да се предостави цялата технология за „Белене“ е откровено престъпление към националната сигурност на Р България

от в ПП АБВ Новини 10/07/2023

Стара Загора е мястото, от където трябва да започне битката за българската енергетика. Това заяви пред медиите в града председателят на АБВ Румен Петков и отбеляза системните удари върху сектора през годините. Той определи като потресаващо решението на Народното събрание за продажба на реакторите за „Белене“ на Украйна и припомни, че двата реактора са български собственост на Националната електрическа компания. В този смисъл Народното събрание няма право да се разпорежда с тази собственост. Особено предвид обявената цена.

Решението да се предостави цялата технология, която имаме, за 1,2 млрд. лв. е откровено престъпление към енергийната сигурност, която е част от националната сигурност на Република България. Ние трябва да си дадем сметка България накъде отива. Защото посегателството върху „Белене“ и изграждането на „Белене“, при положение, че Франция като държава декларира готовността си да изгради двата реактора със съответните по френски технологии, с гаранции от страна на Франция. Ние днес обявяваме, че ще ги подарим, защото това е подарък. Тяхната стойност днес е минимум 3,5 млрд. Но това Народно събрание със зоологически ентусиазъм заяви, че е готово да им ги хариже за 1,2 млрд. лв., без въобще да коментира другите около 2 милиарда, които са вложени на площадката“.

Румен Петков отбеляза и предателството на Кирил Петков, в качеството му на премиер, към въглищните централи.

Тези, които дойдоха тук, които отидоха – Кирил Петков и Асен Василев – в мините да се подпишат на декларацията за защита, на другия ден, предадоха „Мариците“ в Брюксел. Който и сега от българска страна да отиде, тези в Брюксел ще кажат – вашето правителството се ангажира. И ние ако не си даваме сметка, че ангажиментът да бъдат закрити „Мариците“ вече е окончателното убийство на енергийната сигурност на България, значи ние си го заслужаваме, заслужаваме да живеем на тъмно и на студено“.

В Стара Загора Румен Петков коментира и полулегалната визита на украинския президент в София и резултатите от нея. В тази връзка АБВ отправи няколко въпроса към премиера по Закона за достъп до обществен информация – за изразходваните държавни финанси, в това число, такси и възнаграждения за обезпечаване на правителствения ни самолет и ангажираните за целта служители за транспортирането на Володимир Зеленски и придружаващите го лица и в резултат на какво решение за извършени тези харчове. Вторият въпрос какво е остойностяването на проведената в националния исторически музей дискусия, включително наем техника, служители, посланици, политици, доброволци и представители на гражданското общество и какъв ресурс е използван, включително жива сила, техника, извънредни дежурства и допълнително възнаграждение от страна на българските служби за сигурност, МВР, НСО, за да бъде обезпечена цялата схема.

6 юли е денят на политическата институционна и човешка низост за нас, като общество и като държава и на една ярка демонстрация на слугинаж, над който доминира само неграмотността. Протоколът, обичайните междудържавни отношения са загърбени.

Румен Петков е категоричен, че Европа и НАТО трябва да изискат пълен отчет за разхода на повече от 100 милиарда евро в Украйна.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.