Новини от ПП АБВ

Румен Петков за гражданството на Кирил Петков: На големия артист му трябва голяма сцена

от в ПП АБВ Новини 05/10/2021

Сагата около гражданството на Кирил Петков навлиза в заключителната си фаза, на големия артист му трябва голяма сцена. Така председателят на АБВ Румен Петков коментира развитието на въпроса с гражданството на служебния министър на икономиката и отново заяви позицията на партията, че Кирил Петков е в сериозен конфликт със закона, тъй като към момента, в който бе министър, все още е бил канадски гражданин.

„Боя се, че неговата наглост е неограничима от всяка гледна точка. Той поиска да бъде конституиран като страна и да бъде изслушан от Конституционния съд. На големия артист му трябва голяма сцена. След сцената на българското правителство, където той участва абсолютно противозаконно по своя лична вина сега търси достъп до сцената на Конституционния съд. Лично считам, че КС би трябвало да го попита кой е конституционният съдия, с който се е консултирал. В началото на сагата обяви, че се е консултирал с КС. Да бъде любезен да каже почтено и честно с кой се е консултирал. Според мен той мами, не се е консултирал с никой конституционен съдия. Трябва да е ясно, че той е лъжец. Настояваме КС и президентската администрация да извадят декларацията, която е подписал и декларирал, че отговаря на условията да бъде член на българското правителство. По наше дълбоко убеждение той е подписал документ с невярно съдържание. Тук всякакви опити да бъде манипулирано обществото трябва да срещнат ясен институционален и аргументиран отпор“.

Румен Петков отново подчерта, че Кирил Петков носи отговорност така, както всеки един гражданин за подписан документ с невярно съдържание.

„Министърът на правосъдието ясно трябва да отговори към днешна дата какво гражданство има г-н Кирил Петков. Интересува ни българската правна уредба и регистрацията в нея, а не кореспонденцията с Канада. Ако има само българско гражданство, то кога е приключил периодът на двойното – българското и канадското. Продължаваме да живеем в лъжа и да я адмирираме“.

Румен Петков направи и общ преглед на някои от кандидатурите за „Дондуков“ 2. Според него опитите на Борисов и ГЕРБ да представят кандидатът Герджиков като обединителя на нацията са несъстоятелни и припомни, че Герджиков вече има политическа история зад гърба си.

„Обезпокоени сме от опитите президентската кампания да бъде изкривена, манипулирана, да се подменя истината. За съжаление част от тази подмяна е пряк удар върху академическата автономност, върху авторитета и солидността на институцията Софийския университет. Проф. Анастас Герджиков е човек с политически опит или поне с политически мераци. Порез 2005 г. той води листата на „Новото време“ в 25 МИР София. Той би трябвало да си два сметка за последиците, които има за него и за институцията, която представлява днес активното му включване като кандидат на ГЕРБ. В СУ академичните среди подготвят подписка, с която настояват за Общо събрание и за отстраняването му като ректор. В същия ден, в който беше обявен от Бойко Борисов като кандидат на ГЕРБ, съм поставил въпроса в три направления –  първо, необходимо е веднага да подаде оставка, от гледна точка на приличието, но от правилника на СУ. Второ – да погледне студентите си в очите – тези, които бяха в основата на протеста. Трето – като кандидат на ГЕРБ ще включи ли Цвета Караянчева в ИК. Или неговото отношение към нея е същото като на политическия му патрон Бойко Борисов. Институционалните унижения, които Борисов причини на българската държава са част от етикета, визитната картичка на Анастас Герджиков като кандидат за президент“.

Петков коментира и кандидатурата на Лозан Панов, когото определи като „поредния биткаджия за съдебна реформа“.

„Лозан Панов беше назначен за председател на ВКС от Сотир Цацаров. Значи, когато е бил слуга на Сотир Цацаров, той е приемал слугинажа си като естествена част от кариерното си развитие. Днес, когато Сотир Цацаров не е главен прокурор, той води битка с Цацаров, с Гешев и т.н. Като се е кандидатирал за президент, да освободи ВКС от присъствието си“.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.