Новини от ПП АБВ

Акад. Иван Юхновски подари ценни книги на читалищата в община „Родопи“

от в ПП АБВ Новини 10/12/2023

Читалищата на територията на община „Родопи“ получиха ценно дарение – книги, доказващи значимостта на 3-ти март в българската история, събрали копия на българските вестници с дописки за тържественото отбелязване на голямата дата през годините. Дарителят е академик Иван Юхновски – учен и общественик, един от най-видните членове на Инициативния комитет за запазване на Трети март като национален празник.

Акад. Юхновски беше гост в община „Родопи“ по покана на председателя на ОбС-„Родопи“ Владимир Маринов. Заедно със заместник-кмета Емилия Иванова и кмета на село Брестовица Мария Манолова те го посрещнаха в емблематичната за община „Родопи“ Влахова къща. Акад. Юхновски беше придружаван от председателя на ПП АБВ Румен Петков.

Владимир Маринов връчи поредните събрани подписи за провеждането на референдум за запазване на 3 март като национален празник на акад. Юхновски. Събитието продължи с тематична беседа за това, колко е важно да съхраним националното си достойнство и родова памет.

Трети март е обединявал цялото общество. Българският народ не бива да допусне промяна на националния празник. Иначе директно се оскърбява чрез подобно действие каузата на Ботев, на Левски“, подчерта акад. Иван Юхновски.

От името на кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов видният учен и общественик акад. Юхновски получи плакет и благодарствено писмо, с което ръководството на общината засвидетелства воля, че ще продължи да работи  за съхранение на българския дух и традиции.

 „От името на Община „Родопи“  и от свое име изказвам благодарност за Вашата непоколебима воля в защита на каузата и ревностен пазител на Трети март като национален празник. Кауза, която всеки ден продължава да събира съмишленици.  Убеден съм, че общонационално допитване ще докаже, че българският народ няма да допусне 3 март да бъде заличен, а националната ни памет – изтрита“, се казва в благодарственото писмо от името на кмета Павел Михайлов.

В края на срещата гостите се запознаха с историята на Влаховата къща – паметник на културата от местно значение. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища. Днес възрожденската сграда е превърната в музей на виното.

Горд съм, че в качеството си на председател на общински съвет „Родопи“ бях домакин на това изключително събитие“, каза Владимир Маринов.

В края на срещата акад. Иван Юхновски и председателят на ПП АБВ Румен Петков поднесоха цветя пред барелефа на Васил Левски във Влаховата къща в село Брестовица.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.